• 1. På Västergården nära Nykil är brukshästarna verksamhetens kärna. Här är Cathrin Bergman med nordsvensken Timja och ardennern Castello. Birgitta Persson håller i nordsvenskarna Zonett och Amazon. Foto: Leif Larsson.
  • 3. Brukshästarna Amazon och Castello drar vagn och timmer i skogen. Birgitta Persson kör vagnen och Cathrin Bergman håller reda på timret. Foto: Leif Larsson.

Här är hästen alltid i centrum

På Västergården en bit från Nykil flödar ständigt idéerna. Och hästen står i centrum. – Vi har hållit på i fem år och nu är vår plan och vision klar, säger Cathrin Bergman.

Paret Cathrin Bergman/Tobias Jansson driver Västergårdens Jord & Skogstjänst och samarbetar med Birgitta Persson som har företaget Gittans Gröna. I änden på en grusväg i östgötaskogen har de sin verksamhet där hästar alltid är involverade. I första hand brukshästar, på gården finns tre nordsvenskar och en ardenner. De förstnämnda är giganter på 600-800 kilo och ardennern är ännu större.

– Det är roligt att brukshästen är tillbaka. De jobbar mer än gärna men de är inte alltid så lätta att hantera. Det krävs bra kommunikation, påpekar Cathrin.

Aldrig fullärd

Tidningen följer med in i skogen för att se hästarna i aktion. Cathrin och Birgitta har full kontroll på bjässarna. Kommunikationen fungerar.

– Det finns alltid mer att lära sig om hästar. Man blir aldrig fullärd, poängterar Birgitta.

– Att det är så gör det spännande. Man tvingas vara i nuet när man jobbar med hästar, inskjuter Cathrin.

Verksamheten består av flera ben. Den största delen är skogskörning där hästarna är med när det restaureras i hagar och gallras i skog.

– Det är Tobias grej. Han höll på med västernridning förr och har arbetat i skogen och har stor erfarenhet av det. Nu brinner han för att köra i skogen, berättar Cathrin.

Hon glöder för något annat. På gården finns flera halvblod. Cathrin har lektioner i hoppning, dressyr och ridning. Det är tävlingsryttare som förkovrar sig och hobbyryttare som lär sig grunderna i att rida.

– Att vara med och utveckla ekipage är det roligaste jag vet i det vi håller på med, bedyrar hon.

Många planer

Och det är mycket som både händer och planeras för framöver. Gården innehar 30 hektar skog och man kör ved åt en vedhandlare och timmer till den närbelägna sågen. Vidare har man har hästar inackorderade och har påbörjat en turistdel. Ett första steg var att samarbeta med Ingvastebo kvarn.

– Vi hade testtur förra året. Åtta-tio personer deltog och vi körde med häst och vagn mellan Ingvastebo och Öna, en tur på sex-sju kilometer. Det var övernattning och guidad tur i kvarnen som är i gång. De som var med fick en kulturhistorisk upplevelse. I år har vi redan en tur inplanerad, omvittnar Cathrin.

På turistfronten finns fler idéer för framtiden. Ett annat uppslag är att använda hästarna i det som kallas tätorstsnära körning och även i tärtorter.

– Vi är lite på gång med det och hoppas få uppdrag som att klippa allmänna gräsmattor, röja vid motionsspår och gallra i parker.

Med på SM

På tal om skogskörning så ska Birgitta i augusti ge gården lite pr. Hon deltar då i SM i skogskörning i Vetlanda efter att ha vunnit DM 2013.

– Det är fem olika moment som har med skogskörning att göra. Det handlar om att bygga en bra kommunikation med hästen men det finns också en idealtid att hålla sig inom, förtäljer hon.

Cathrin konstaterar att verksamheten går bra och att inriktningen blir allt mer tydlig. Hon gillar att syssla med hästar.

– Egentligen har man ingen fritid men det är så roligt att arbeta med hästar så det känns som det i alla fall, tycker hon.

– Det blir en livsstil, inskjuter Birgitta.

Och mer än så behöver vurmen för hästar inte förklaras.