• Lucas Öhrn är elev på fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg där Mikael Nord är rektor. Lucas stortrivs och Mikael är stolt över utbildningen. Foto: Leif Larsson

Här formas framtidens fotbollsstjärnor

På fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg utbildas ständigt skickliga fotbollsspelare. Ett bra exempel är Anton Tinnerholm från Brokind som gick utbildningen, hamnade i a-laget hos Åtvidabergs FF och nu spelar Champions League med Malmö FF.

Det finns två varianter av treårig gymnasieutbildning med fotbollsinriktning på Bildningscentrum Facetten i Åtvidaberg. En kallas Nationell elitidrottsutbildning, NIU, och här får i dagsläget 20 elever plats i varje årskull. Utbildningen har funnits i fem år och har fått godkänt för en fortsättning. Dock minskar platserna från 20 till 14. Den andra varianten kallas profilutbildning och är skolans egen. Här går 20 elever i varje årskurs. I NIU ingår också golfutbildning och av totalt 350 elever på skolan så är 140 idrottselever varav 112 i dagsläget går fotbollsprogrammen.

– Målet är att få fram bra fotbollsspelare och det lyckas vi med även om inte alla spelar på högsta elitnivå. Halva a-truppen i Linköpings City i division 2 har gått här och även många i Motala AIF. Sju av elva spelare som spelade för MAIF när de gick upp i division 1 förra säsongen har gått här. Det är få förunnat att spela i allsvenskan och det krävs väldigt mycket för att nå dit, konstaterar Mikael Nord, rektor på det som i dagligt tal kallas fotbollsgymnasiet.

Hårt jobb krävs

En som gått väldigt långt är alltså Anton Tinnerholm. Han fick inte plats i Östgötalaget i sin ungdom men gav inte upp för det.

– Han visade vad vi tjatar om här, att ha en bra attityd. Och det handlar inte om att vara tuff på ytan utan att träna hårt, äta rätt, sova bra och sköta allt även utanför fotbollen. Man måste ha talang men utan hårt jobb kommer man inte hela vägen.

I utbildningen ingår sex timmar fotboll varje vecka, två fotbollspass, ett fyspass och ett teoripass. Det erbjuds sex kurser om 100 poäng var.

– Vi har ett bra internat och skolan ett bra rykte och många lockas av miljön. Det är nära till allt, från elevhemmet är det 400 meter till skolan och härifrån är det 400 meter till Kopparvallen där vi tränar. Åtvidaberg är ingen nöjesmetropol men föräldrar gillar det, risken är betydligt mindre att något händer här än i en stor stad, redogör Mikael Nord.

Nyttigt samarbete

Ett stort plus är skolans samarbete med den allsvenska klubben Åtvidabergs FF. Båda parter har nytta av det. Eleverna tränar och spelar med olika ÅFF-lag utanför skoltid.

– Det är tre lag, ett U 17-lag, ett U 19 och ett U21. I U17 och U19 spelar elever och i U21 är det en blandning av elever och a-lagsspelare i ÅFF. Dessutom finns ett juniorlag för de som går profilutbildningen. Vårt mål är att få fram två spelare till ÅFF:s a-lag varje år. Dit når vi inte just nu, det var lättare när ÅFF låg i Superettan. Att bli allsvensk spelare är betydligt tuffare och det riktigt svåra är att om man fått chansen att stanna kvar och etablera sig, påpekar rektorn.

En stor fördel för eleverna på fotbollsgymnasiet är närheten till just ÅFF. Spelare och tränare i ÅFF tränar eleverna i skolan på dagtid.

– Eleverna träffar spelare och ledare hela tiden och mentalt känner de sig säkert närmare ÅFF:s a-lag än om man varit på en större ort, avrundar rektorn för en av de mest populära fotbollsutbildningarna i landet.