• Här är några av lärarna på restaurangskolan i Linköping, från vänster, Helena Johansson, Marie Persson Solpar, Christina Liljebladh och Anna Lingeby. Foto: Dennis Petersson
  • Eleverna Elin Berggren och Hilda Ekström trivs på restaurangskolan. Foto: Dennis Petersson
  • Här får eleverna både öva på servering och matlagning. Foto: Dennis Petersson
  • Restaurangbranschen skriker efter arbetskraft, men trots det har skolan sett ett sjunkande intresse för utbildningen. Foto: Dennis Petersson
  • Maten är variationsrik och prisvärd. Foto: Dennis Petersson

Här skolas framtidens restaurangpersonal

"Branschen skriker efter arbetskraft"

Vill man vara 100-procentigt säker på en anställningen efter gymnasiet, ja då är restaurangskolan ett hett alternativ. Samtidigt som branschen har utvecklats markant, och antalet arbetstillfällen har ökat lavinartat, har Anders Ljungstedts gymnasium sett ett sjunkande intresse för yrkesutbildningen. Idag examineras ett 20-tal elever varje år, i jämfört med 90 stycken för lite mer än tio år sedan.

– Hela branschen skriker verkligen efter arbetskraft, det är inget man bara säger, utan det är så. Våra levnadsvanor har förändrats otroligt mycket och jag minns när jag själv gick ut ur gymnasiet, då fanns det nästan inga restauranger i Linköping. Idag har det dykt upp massvis av restauranger i stan och de måste ju hitta sin personal någonstans, säger restaurangläraren Marie Persson Stolpar.

– Det har blivit en helt annan kultur idag. Vi går ut och äter i betydligt större utsträckning, inte bara på helgerna utan även på vardagarna. After Work till exempel, det har blivit en populär grej, fyller serveringsläraren Helena Johansson i. 

Populära luncher

Sedan år 1994 har restaurangskolan på Anders Ljungstedts gymnasium funnits i sin nuvarande form, innan dess var den placerad på Ågatan inne i city. Elevernas servering har varit en populär lunchplats genom åren och numera håller de sina dörrar öppna på tisdagar, torsdagar och fredagar, på onsdagar finns det istället möjlighet att köpa lunchlådor för avhämtning.

– Det är lite upp och ner när det gäller hur många som kommer, men på senare tid har våra luncher varit välbesökta. Vi har försökt att nå ut till företag i området runt omkring och nu är det nog en tid på året då man går ut och äter lite oftare. Snart börjar julborden också, som har varit fullbokade sedan tidig höst, säger Helena Johansson.

Efterlikna arbetslivet

Skolans mål är att utbildningen ska efterlikna det kommande arbetslivet så mycket som möjligt. Eleverna ska vara helt redo när de tar studenten, vilket innebär att menyn håller hög klass och bjuder på variationsrika rätter. Varje dag som restaurangen har öppet bjuds det på två olika lunchalternativ, dessutom finns det alltid möjlighet att njuta av en vällagad trerättersmiddag.

– Det är flera saker som har gjort att vi har färre elever idag, en är gymnasiereformen 2011. Då tog de bort den obligatoriska högskolebehörigheten på yrkesutbildningarna, så nu får man istället göra ett aktivt val och det skrämde bort en del sökande som uppfattande att alla dörrar stängdes om de valde ett sånt program. Sedan har även elevunderlaget varit lägre de senaste åren, men nu vänder det igen och kullarna blir större och större, säger Marie Persson Stolpar och fortsätter:

– Många kommer hit till oss för att de tycker det är trevligt att bli serverade av elever, andra tycker att det är prisvärt. Om man väljer att äta här bidrar man till en jättebra träning för våra elever.

Vid sidan av restaurangskolan finns även ett konditori där elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet har möjlighet att utbilda sig. Här finns en butik med färskt bröd och varierande bakverk, så utbudet på skolan är minst sagt stort.