• Beo Röhs och Sven Hagman i det rum i Östgöta idrottsmuseum där idrottsstjärnors prylar finns, som Pernilla Wibergs tävlingsdress och Magnus Johanssons landslagströja. Foto: Leif Larsson
  • Sven Hagman, ordförande i Östergötlands idrottshistoriska sällskap, välkomnar besökare till museet där idrottshistorien speglas i fasta montrar och tillfälliga utställningar. Foto: Leif Larsson

Här värnas idrottshistorien

Hos Östergötlands idrottshistoriska sällskap, ÖIHS, bevaras minnena av länets sport. Inte minst föreningens utställningar ger idrottshistorien ett lyft. I september är det dags att spegla IFK Norrköping.

– Utställningen visar att IFK inte bara är fotboll. Man har utövat 27 sporter under åren, bland annat brottning till häst, berättar Beo Röhs, sekreterare i föreningen.

ÖIHS håller till i Vidingsjö motionscentrum i Linköping där man driver Östgöta idrottsmuseum. Utställningslokalerna är på 160 kvadratmeter fördelade på fem rum.

– Det är perfekt för oss. Är ett museum större tröttnar folk på att gå runt, påpekar Sven Hagman, ordförande i ÖIHS.

Föreningen har funnits i 15 år, var utan lokaler i början och först de fyra senaste åren har man huserat i Vidingsjö. Numera kan man ha flera utställningar per år. Det började med Åtvidabergs FF, sedan har IF Saab, BK Derby, IFK Linköping, Mjölby AI och Ödeshögs IK varit med. Framöver blir spridningen än större. IFK Norrköping följs nästa år av en expo om Vätternrundan som fyller 50 år.

– Vi försöker ha tre utställningar om året för att hela tiden locka folk tillbaka, förklarar Sven.

Grodperspektiv

På tal om att locka så var visningen av motorsport den som drog mest folk. Inriktningen var speedway i första hand och man hade cyklar inne i museet.

– Det var otroligt mycket folk som snackade motor och en del låg ner på golvet och fotograferade motorer, omvittnar Beo.

Det finns fasta montrar i museet och massor av saker som knyter an till idrott, bland annat pokaler, foton, tidningsurklipp, prissamlingar och sportutrustning. Även mindre kända stjärnor bereds plats som exempelvis Majken Åberg som kastade slungboll och gångaren Mary Nilsson.

När ÖIHS kom med idén att ställa ut kända östgötska idrottares prylar så ställde idrottarna upp. I ett speciellt rum finns nu bland annat Malin Baryards tävlingskavaj, Magnus Johanssons landslagströja, Pernilla Wibergs tävlingsdress och Liselotte Neumanns golfklubbor.

En annan intressant samling är klubbnålarna. De finns fysiskt i museet och på klubbens hemsida finns ännu fler klubbnålar avbildade.

– Många använder bildsamlingen som ett uppslagsverk. Man har en nål och vill veta vad det är för klubb, förklarar Beo.

Många aktiviteter

Det mesta som finns i museet har donerats. Den som vill se samlingarna får passa på på under de söndagstimmar då det är öppet eller som grupp boka en tid. Inträdet är gratis.

ÖIHS, som har omkring 300 medlemmar, ägnar sig åt mycket. Förutom utställningarna så ger man ut en medlemstidning fyra gånger per år, dokumenterar idrottshistoria, arrangerar en medlemsresa varje år och åker ut på idrottskaféer i länet där man informerar om sig själva och där ofta en lokal idrottsstjärna är med.

– När vi var i Åtvidaberg kom det 165 personer. Vi blev nästan chockade över uppslutningen. I september ska vi till Norra Vi, kommer det 30 personer där så är det bra, säger Sven.

Han tycker föreningens gärning är viktig.

– Idrott är kultur och historien värd att bevaras, klargör han.