• Nu har han blivit medelålders, HC-legenden och agenten, Johan Lindqvist. Foto: Blixten & Co

Hardcore och ishockey har skapat mig

Under många år styrde Johan Lindqvist och hans vänner livescenen i Linköping och då främst på musikhuset Skylten. Numera är han den som arbetar med och för välkända artister som Veronica Maggio, Petter och ett 20 tal andra på bolaget Blixten och Co.

Det var med ishockeyn som det startade och då i barndomsstaden Motala. Som 14-åring kom Johan Lindqvist till Linköping och började då spela med LHC.

– På den tiden spelade ju LHC i division två och det var kanske inte riktigt så mycket drag kring föreningen som de senare blev, berättar Johan Lindqvist bara några dagar efter att han nu blivit medelålders på riktigt. Hockeyn fick stryka lite på foten när han och flera av hans vänner började spela själva samt även att arrangera konserter och då främst på Skylten som på något sätt blev ett epicentrum för den framväxande hardcorerörelsen med allt vad den innebar.

Nio liv

– Det var en väldigt betydelsefull tid för mig och jag har tagit med mig 110 procent av det jag gjorde då in i det jobb jag har nu på Blixten och Co som numera då alltså arbetar med några av landets mest kända artister. Men den egna karriären som sångare i Nine är egentligen inte helt avslutad.

– Vi finns fortfarande men gör bara det vi själva vill. Numera finns det ju band inom genren som är både yngre och snabbare än vad vi var, skrattat Johan som i alla fall inte stänger dörren för flera plattor eller spelningar. Tillsammans med Refused var Nine tongivande i den rörelse som växte fram där man tog avstånd mot droger, var veganer och för djurens rättigheter. Vi pratar självklart om då och nu. Undertecknad minns ju själv den tiden med glädje och den sprängkraft som musik och enighet ger.

Samarbete är allt

– Jag lärde mig redan när jag spelade ishockey hur viktigt det var med samarbete och det blev än tydligare när vi började både att spela och att boka spelningar. Går man ihop och jobbar tillsammans så är allt möjligt. Vi tyckte att det inte hände så mycket som vi ville när det kom till spelningar så vi började arrangera själva. Först var det mest kanske för att fixa gig till oss själva och våra vänner en sedan började vi tänka bredare och boka både hip hop, pop och hårdrock. Det ena ledde till det andra och sedan hade vi en väldigt bra verksamhet som växte allt mera, berättar Johan vidare.

Flyttade till Stockholm

Efter flytt till Stockholm så blev det jobb på bokningsbolaget Luger och därefter på jätten Live Nation men när en av det företagets mest erkända medarbetare, branschlegenden Leif ”Blixten” Henriksson, skulle öppna eget så blev Johan tillfråga om att följa med in i det nya bolaget vilket han idag verkligen inte ångrat och numera sitter han både i ledningen för bolaget samt är delägare.

– Mitt dagliga arbete är dock att jag är agent för, bland annat, Veronica Maggio och Petter samt ett 20 – tal artister till. Man kan väl säga att jag samordnar deras turnéer och annat som rör deras åtaganden på och bredvid scenen.

40 är det nya 20

Att bli 40 år gammal är inget som på något sätt bekymrar honom.

– 40 är väl det nya 20, skrattar han och vi berör hur Johan 20 år skulle ha bemött Johan 40 år.

– Jag tror han gillat mig, trots allt så är jag samma person, även om jag blivit äldre och mognare. Jag har nog inte ändrat mig så särskilt mycket egentligen, man blir äldre och så är det bara, avslutar Johan Lindqvist som låtit både hockey och musikintresset gå i arv då både hans son och dotter spelar musik och ishockey. Det bästa av två världar helt enkelt.