• Emma Nilsson har tvättat håret utan schampo och balsam i flera år, och tycker håret mår mycket bättre nu. Foto: Julia Kimell
  • Olika hårtyper fungerar olika - läs på lite innan du går in för no 'poo. På Facebook och hemsidor finns olika tips och trix för att undvika kemikalierna. Foto: Julia Kimell
  • Med eteriska oljor och kokossmör kan man göra egna produkter för hår och hud. Foto: Julia Kimell

Håret mår bättre med no 'poo

Det sköljer en grön våg över Sverige. Fler bryr sig om vad de stoppar i sig, och många vill löpa linan ut med ekologisk kroppsvård.

– Användningen av schampo och balsam är egentligen en ond cirkel, säger Emma Nilsson och kompisen Bela (ej med på bild), som båda blivit no 'poo-anhängare.

No 'poo är en förkortning av engelskans no shampoo, men är också en ordlek – produkten syftar till att vara utan ”skit” (poo).

– För vår del började med att vi var med i sociala nätverk och forum där vi fick nys om balsammetoden som går ut på att låta bli schampo. Det gick jättebra och håret kändes så fint, säger Emma och Bela. Snart tillämpade de tänket även på kroppsvård och städning.

Många vinnare

En del användare ser det som en räddning för hår- och hudproblem, medan andra vill bidra till en bättre miljö och samtidigt leva hälsosammare och spara pengar. Att undvika kemikalier inverkar positivt både på kropp, hud, hår, miljö och djurliv.

– Vissa kemikalier torkar ut hud och hårbotten, vilket leder till att kroppen producerar fett för att väga upp uttorkningen som gör att vi vill tvätta oss igen. Det blir en ond cirkel, säger Emma.

Förstör och bygger upp

När håret är uttorkat skadas det lättare. Det avhjälps med balsam och stylingprodukter med silikon i. De lägger sig som en hinna runt hårstrået så det ser friskt ut trots att det är skadat.

Silikonerna kan endast tvättas bort med sodium lauryl sulfate (SLS), vilket leder till uttorkning igen. Dessutom sipprar kemikalierna ut i våra vatten och påverkar både växt- och djurlivet. SLS är starkt rengörande, irriterar huden och kan ge permanenta ögonskador på barn.

Tipsar varandra

Det finns flera no 'poo-grupper på Facebook, en del är mer ”hardcore” och utesluter även parfymer och parabener som kan vara hormonstörande medan andra bara undviker schampo eller tipsar om olika hud- och hårvårdsrecept.

– En del undviker bara de värsta ämnena sulfater, silikoner, mineraloljor och alkoholer, medan andra använder sig av naturliga ämnen som är ätbara – då duger de även till kroppen. Många ämnen är testade var för sig men inte tillsammans. Det finns risk för en cocktaileffekt.

I stället kan egna produkter tillverkas av honung som rengör, vegetabiliska oljor som insmörjning, bikarbonat som hårtvätt, sockervatten som hårspray och aloe vera-gel som hårstyling.

Produktskafferi

– Förr var badrumsskåpet överbelamrat av schampo, balsam, tvålar och inpackningar. Nu ser det ut som ett skafferi i stället, säger Bela.

– Honung är typ världens bästa kompis. Den använder jag till tvätt, inpackning och ansiktsmask. Men den måste vara svensk, då den importerade honungen är uppvärmd så att ämnen skadas, säger Emma.

Anpassa efter eget hår

Att jobba med no 'poo innebär mycket experimenterande. Alla har vi olika hud- och hårtyper med olika invänjningsperioder; man måste ge det lite tid.

Emma tvättar bara håret med vatten och huvudmassage, Bela med äppelcidervinäger och vatten, något som dessutom är bra mot mjäll och eksem. Vinägerdoften försvinner när håret torkar men, som Emma uttrycker det, kan man ”dofta lite sallad när det regnar”.

Hon sköljer med utspädd äppelcidervinäger, använder aloe vera till styling och ibland lite olja i topparna. En bra stylingprodukt är återfuktande aloe vera-gel. För afrohår är yoyoba-droppar utmärkt, det är en olja som går in i hårstrået.

Man kan också ha några matskedar honung i en flaska vatten. Om man växlar mellan varmt och kallt vatten är det lättare att få bort smutsen. Är håret riktigt smutsigt: Blanda 1-2 teskedar bikarbonat, den är basisk och för att balansera upp kan det behövas lite syra efteråt – till exempel i form av äppelcidervinäger eller citron. Eftersom detta torkar ut håret bör det inte göras för ofta.

Dyrt först – billigt sedan

Många av de produkter de använder finns i hälsokostaffärer, annars som beställningsvara på nätet. Kokosolja är en klar favorit hos dem båda, och oljor är bra om de är kallpressade.

Det kan kännas i plånboken när basprodukterna är inhandlade, men det märks fort att man tjänar på det. Att tänka på är dock att konserveringsmedel saknas, så de håller inte hur länge som helst.

Trägen vinner

Ett viktigt tips på vägen är att inte ge upp efter första försöket. Det behövs tålamod, och viss kunskap för att lyckas.

– Gå till en frisör och fråga vad du har för hårtyp, googla på forum och kolla Facebook-grupperna, tipsar de.

Den som inte vill gå all in direkt kan börja med en inpackning med honung, aloe vera och en äggula eller använda schampotvålar.

– Det är ”hyfsat no 'poo” och ett bra mellansteg att vänja in sig med. Bara att dra ut på tvättarna gör också mycket. Jag vet sådana som tvättar håret varje dag, säger Emma.

Den som bestämmer sig för att sluta behöver göra en ordentlig tvätt för att få bort sulfater. Det måste vara ett schampo med tensider men utan silikoner. Detta gör rent utan att tillsätta fler farliga ämnen.

– Ordna no 'poo-kvällar med kompisar som en kul grej! Testa olika blandningar på hudkräm och inpackningar, tipsar de avslutningsvis.

 

Tips på bodyscrub:

1-2 delar socker.

1 vaniljstång med kärnorna urplockade, hackad i bitar.

1-2 delar kokosolja, mer eller mindre beroende på tjocklek.

Mixa, lägg i en burk. Doftar ljuvligt av kokos och vanilj.