• Glatt gäng på väg ut för att njuta av våren. Foto: Tobias Josefsson
  • Marie med kollegan Hjørttur.

Hästar är så mycket mer än bara hästar

Nära staden, men ändå på landet - strax utanför Skeda Udde finns Uggletorps islandshästar. Gården är ett strålande exempel på modernt och välmående hästföretagande i en levande landsbygd. Lösdrift med inackorderingar är grunden, men även barn- och handikappridning samt klassisk turridning finns att tillgå.

Tillsammans med sin familj driver Marie Delling verksamheten på Uggletorp. Affärsidén är att det ska vara litet och familjärt, vilket skapar en lugn och vilsam stämning över gården. Två av hästarna står sadlade och väntar på att arbetspasset ska starta. Under samma tak står fikat uppdukat, medan gårdens hundar tigger om uppmärksamhet.

- Här lägger vi stor vikt vid fikat, skrattar Marie glatt.

Viss sanning ligger det i den saken, för här är den sociala aspekten viktig. Förutom den mer klassiska gruppridningen som även finns på ridskola eller vid vanlig turridning finns här också möjligheten till ridabonnemang. Du abonnerar helt enkelt på en häst en gång i veckan, till en början med instruktör och färdledare. Om det fungerar bra, du har lärt dig rutinerna och hittar i området finns sedan möjligheten att bli mer självständig.

- Det ska vara ett alternativ om man är mitt i karriären och egentligen inte har tid att rida. Abonnemangen är populära både för de som vill rida själva, men kanske framför allt de som är ett gäng som vill rida ut tillsammans, säger Marie.

En faktor som är viktig för verksamheten är god samverkan i närområdet. Ridning kan slita mycket på marken och i värsta fall orsaka markägaren stor skada. Uggletorp är därför noga med utbildningen av ryttarna och utgår från Grönt kort för ridning i skog och mark som har satts samman av Naturvårdsverket och LRF. Utbildningen går i princip ut på att rida klokt och hänsynsfullt utifrån terrängens beskaffenhet och att extra känslig mark, exempelvis grödor eller planteringar, är helt förbjudna att beträda med häst. Att man visar hänsyn är en förutsättning för att hålla en god relation med närboende, vilket i sin tur är ett måste för att kunna bedriva en långsiktig verksamhet.

Hästarna ger tillgång till skog och mark

Inriktningen på ridning för personer med funktionsnedsättning är en stor del av Uggletorps verksamhet. Här finns de yttre förutsättningarna med trygga och för ändamålet utbildade hästar, rullstolsramp som hjälp vid uppsittning och flertalet specialanpassade hjälpmedel som exempelvis handtag i både sadlar och tyglar. Här kommer också Maries kompetens som utbildad arbetsterapeut till stor nytta.

- De flesta kommer med sina personliga assistenter, men vissa kommer även på egen hand med färdtjänst. De hoppar upp på hästarna och så rider vi ut i skog och mark. Ridningen sker alltid utomhus, även vintertid, och det ger ytterligare en dimension. Kanske särskilt om man är bunden till en rullstol och framkomligheten inte är den bästa.

Att det blir kallt och ibland blött hör till. Det blir en del av det sociala att huttrande ta sig in i bussen för att återvända hem.

- Förutom de rent fysiska fördelarna som ridningen innebär tränas även många sociala förmågor. Samarbetet med både varandra och djuren är viktigt och många blir lugna med hästar, förklarar Marie och avslutar.

- Det ställer förstås också stora krav på hästarna och fem av mina är utbildade handikapphästar. Det blir mycket toleransträning, men det är en nyttig fostran för hästen.