• Den glada och snabba Westernridningen väckte munterhet. Foto: Tommy Pettersson
  • Årets Nordsvenska föl visades upp i vagnskörningen. Foto: Tommy Pettersson
  • Fart, färg och ren glädje på Hästivalen i Lördags. Foto: Tommy Pettersson
  • Minihästridningen var omåttligt populär. Foto: Tommy Pettersson

Hästivalen visar upp hästnäringen

Hästnäringen är på stadig frammarsch och den sysselsätter allt fler människor på heltid. För en del handlar hästar om Trav eller galopptävlingar. För andra är hästen människans absolut bästa vän och det visades upp i helgen i Vreta kluster.

De besökare som letat sig ut till Vretagymnasiets hagar och stall fick se lite av vad den regionala hästbranschen går för i dagsläget och det går inte av för hackor. Det fanns flera höjdpunkter på programmet men ett inslag som väckte uppmärksamhet var västernridningens fartfyllda show.

Kloka djur

Ett annat lite mer långsamt men ändå imponerande inslag var Nordsvenskarnas körning. Dessa stora, intelligenta och lugna djur visade sin styrka och temperament vid en vagnsparad som ett flertal företag i länet framförde.

– Hästivalen är föreningen Östgötahästens marknadsföringsdag där vi visar upp en liten del av det vi har i regionen. Allt ifrån hovslagare, till veterinärer, avelsföretag, foderutkörare och alla som är verksamma inom näringen är representerade i föreningen. Hästivalen är ett sätt för oss att värva fler medlemmar till vår förening men samtidigt visa vad hästnäringen kan åstadkomma, säger Mathias Stern styrelseledamot i Östgötahäst ekonomisk förening och ägare till företaget Vånga Hästkraft.

– Vi tänker oss att återkomma nästa år med en utbudsdag igen men då blir det kanske i Norrköping istället.