• Niklas Stach har tidigare arbetat på Shotluckan i Uppsala. Foto: Carolina Fransson
  • Hawaiiansk rätt med ris i botten, morot, gurka, picklad rödlök, avokado, citron, dressing och lax. Foto: Carolina Fransson

Hawaiiansk mat i hawaiiansk miljö

Han har arbetat, och bland annat varit vice barchef, på Shotluckan i Uppsala i två år. Nu har Niklas Stach, tillsammans med Michael Järlid och grundarna Johan och Kim Strömberg, startat upp Shotluckan och Hawaiian Poke i Linköping.

Shotluckan har funnits sedan 2010 i Sverige. Sedan tidigare är man verksamma i Uppsala, Lund och Halmstad, och för en vecka sedan öppnade man på Ågatan, i den lokal där Ett rum och kök tidigare låg.

– Vi vill expandera och hade tittat på lokaler i olika städer innan vi fastnade för Linköping. Liksom Uppsala är Linköping en studentstad och i studentstäder är det mycket liv och rörelse. Lokalen ligger även centralt där det är mycket uteliv, säger Niklas Stach.

Hawaiitema

Inför öppnandet i Linköping startade man också ett nytt koncept med hawaiiansk mat.

– Det är två koncept i ett. Hawaiian Poke på dagen och Shotluckan på kvällen. Hawaiian Poke serverar poke, som är en rätt som kommer från Hawaii. I olika länder ser rätten olika ut. Här, på Hawaiian Poke, har rätterna ris i botten, färsk frukt och grönsaker toppat med protein i form av lax, tofu, pulled pork eller tonfisk, säger Niklas Stach.

Att det är en restaurang med hawaiiansk mat märks när man kommer in här. Lunchtid är det hawaiitema. Det är palmer i inredningen, en skyltdocka med hawaiiskjorta välkomnar i dörren, och personalen går klädda i likadana skjortor. En duk med hawaiimotiv täcker barhyllorna dagtid.

Industriell inredning

På kvällen är det också upplevelser, då i form av magi. Kvällstid tas duken över barhyllorna bort och restaurangens industriella utseende och inredning kommer fram. Rätterna serveras även kvällstid då Shotluckan öppnar, men då är det mer fokus på shots.

I dagsläget har man personal inhyrd från restaurangerna i de andra städerna, men på sikt räknar man med att anställa tre till fyra personer.