• Eskil Wigle gör ett påskägg. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Viktoria Berglund berättar om våra påsktraditioner. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Freja Wigle gör en påskkärring som hon ska sätta  fast i häxkvasten. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Häxkvastar, dymmeldagspass och påskägg

Under påsklovet har Friluftsmuseet Gamla Linköping en skapande verkstad i påskens tecken. De har även arrangerat en påskvisning för barn, som handlar om våra påsktraditioner.

Syskonen Freja Wigle, 8 år, och Eskil Wigle, 6 år, är med på skapande verkstaden. Eskil gör ett påskägg och i det ska han ha godis och en egengjord kyckling.

– Jag tycker att det är kul att göra saker som jag aldrig har gjort, säger Eskil.

Freja håller på att göra en påskkärring som hon ska sätta fast i sin häxkvast. På torsdag ska Freja och hennes vän själva vara påskkärringar.

– Jag ska cykla till min kompis och då ska jag sätta häxkvasten på min cykel, berättar Freja.

Dymmeldagspass

Skapande verkstaden har öppet lördag den 12 april till torsdag den 17 april. De två första dagarna av skapande verkstaden tillverkades bland annat dymmeldagspass.

– Från början trodde man att dymmeldagspass var kort som häxorna tog med sig till det stora årsmötet i Blåkulla för att visa att de var häxor, berättar Viktoria Berglund som är museipedagog.

Från måndag till torsdag får barnen pimpa häxkvastar och göra påskägg. Barnen måste ha med en vuxen på skapande verkstaden, då tanken är att man ska skapa tillsammans.

– Det är så mycket kreativitet här. Den fantasin som både vuxna och barn har gör att ingen sak blir den andra lik, säger Viktoria Berglund.

Traditionen om påskkärringar

Under påskvisningen för barn följer deltagarna Viktoria Berglund till Bryggaregården i Gamla Linköping. Där inne är ett påskbord uppdukat. Viktora Berglund berättar bland annat varför vi äter så mycket ägg under påsken och var traditionen om påskkärringar kommer ifrån. Påskvisningen är måndag den 14 april till torsdag den 17 april.