• Delar av inspelingarna gjordes här. Foto:Tommy Pettersson

Hedeby är Linghem

Författaren Sven Delblanc skrev trilogin om Hedebyborna i början på 1970-talet. Det blev en mycket uppskattad tv-serie som sändes i SVT mellan åren 1978 och 1980. I en av huvudrollerna kunde man se järnvägsstationen i Linghem där en del av handlingen tilldrog sig.

Hedebyborna var en svensk TV-serie som regisserades Håkan Ersgård och som byggde på författaren Sven Delblancs romanserie Åminne (1970), Stenfågel (1973), Vinteride (1974) och Stadsporten(1976).

Bästa serien

SVT1 producerade serien och första avsnittet hade premiär den 28 oktober 1978. Det sista avsnittet sändes 1982. Serien repriserades i SVT i början av 1990-talet samt under sommaren 2009 och finns även som DVD box. I en omröstning arrangeras av filmprogrammet Kino i Sveriges Radio P1 2010 utsågs Hedebyborna till den bästa svenska TV-serien någonsin.

Cynisk baron

Serien bjuder, precis som i böckerna, på en fängslande persongalleri och i första avsnittet får man stifta bekantskap med ännu en östgöte nämligen skådespelaren Ingvar Kjellsson gestaltar den livströtte baronen ”Mon Cousin” som är en småcynisk samtidskommentator i stort och smått. Serien handlar om en tid då hela landet omdanades och blev modernt precis efter andra världskriget. Serien tar dock avstamp redan 1937. En viktig roll har alltså Linghems järnvägsstation som får agera kuliss åt det fiktiva Hedeby och inta rollen som stationsbyggnad. Stationen förekommer i de flesta av series avsnitt. I många av rollerna hittar vi legendariska namn som Tor Isedahl, Per Myrberg, Helena Brodin, Allan Svensson, Kent Andersson och Peter Harryson.