• En man och hans kamera. Foto: kajsa Nilsson

Hejdenberg blir 50

Lars Hejdenbergs liv har alltid kretsat att fotografera och då gärna människor på jobbet. Nu har den unge gossen med en Nikon-kamera blivit stora karln och fyller 50 om några dagar.

Vi är ganska många i Linköping som känner Lars, eller Lasse som han alltid kallats, Hejdenberg. Tillsammans med kollegan Lasse Kvarnström fyllde han två uppslag om, främst lokal pop och rockmusik i saligen avsomnade Östgöten. Men fotointresset grundlades långt tidigare och på Kungsbergsskolan där han gick.

Kyrkobladet fick första bilden

– Men min första bild publicerades i kyrkobladet som Tanneforskyrka hade. Det fanns ingen fritidsgård precis där jag bodde på den tiden men i Tannefors kyrka så var det öppet hus varje tisdag och torsdag samt att man även hade ett fotolabb där jag tillbringade mycket tid. Sedan fortsatte mitt fotointresse att växa och växa så pass att när jag sommarjobbade mellan att jag slutat nian och skulle börja på gymnasiet så jobbade jag på Farmek . För hela min lön, 9 800 kronor, så köpte jag en Nikon-kamera och en blixt sedan var pengarna slut, minns Lasse som sedan fick erbjudande att foto de rockkonserter som tidningen recenserade. Efter fullgjord fyra årig teknisk linje på gymnasiet började han då på Östgöten som fotograf. Där var han kvar fram till 1988 och via diverse turer så är han sedan 1994 aktiv i sitt egna aktiebolag Hejdlösa bilder med uppdrag åt Saab, Stångåstan, Danske bank, Skanska och många fler.

Thåström på jobbet

– Min nisch är att fota människor på jobbet i en eller form och kanske har det varit så under alla mina år som fotograf, jag menar när man plåtade Thåström så var ju han på sitt jobb, skrattar Lasse och fortsätter:

– Visst har jag fotat mycket som varit spännande men jag har en dröm om att få fotografera ett JAS-plan från ett annat. Får se hur man ska gå tillväga med det, drömmer Lasse. Precis som bilderna följt Lasse genom åren så har även musiken gjort det men nu är vinylsamlingen såld. Hela 29 banankartonger blev det och de senaste tio åren stod de bara skräpade på en pall i lagret på jobbet.

Samlar på U2

– Men min samling med U2-plattor är kvar. De är drygt 1 000 stycken och det är det mesta med dem och även om jag inte samlar lika mycket på dem som jag gjorde förr så köper jag deras plattor än idag. U2 har betytt mycket för mig och gör än idag. U2 är ett mycket spännande band fortfarande och de låter aldrig likadant från platta till platta, berättar Lasse Hejdenberg som ämnar fira sin 50-årsdag med att spela bowling och äta en bit mat på restaurang tillsammans med frun och de två sönerna.

– Jag detta som en helt vanlig födelsedag i raden av födelsedagar, avslutar Lasse Hejdenberg som inte haft någon åldersnojja och menar att bli 50 år nu skiljer sig nog en del från hur det var förr i tiden plus det faktum att han arbete gör att han måste hålla sig alert och vaken för allt nytt som händer.