• Loftahammar har ett fint läge intill Vivassen. Foto: Lena Dahlberg
  • Golfbanan är en av alla aktiviteter som erbjuds besökare. Foto: Lena Dahlberg
  • "Stures" - restaurang, café och bageri i ett. Foto: Lena Dahlberg
  • Lokalt kött finns att köpa i Loftahammar, samt lokala charkuterier. Foto: Lena Dahlberg

Hela sommaren i Loftahammar

Det är kanske inte så konstigt att den lilla skärgårdsorten växer från 400 till 25 000 invånare under juni, juli och augusti. Loftahammar är omtalat för att ha kvar det genuina - bra service, trevliga invånare och en hel del evenemang gör att både ortsbor och turister trivs.

Det allra största dragplåstret är dock varken det närproducerade köttet, fisken eller grönsakerna. Inte heller Loftahammarsutställningen, golfbanan eller årets nyhet Hamnfestivalen. Det är förstås skärgården med alla mysiga öar, badvikar och möjligheter till avkoppling som lockar allra mest. En del av öarna har bofast befolkning, medan andra blommar upp under sommaren och erbjuder såväl övernattning som mat och dryck.

De aktiviteter som Loftahammar kan stå till buds med varierar, här finns något för alla. För den som vill hyra cykel, kajak eller motorbåt finns det flera entreprenörer att välja på. Fisketurismen är stor, likaså campingen som lockar såväl husbilar som tältare till fina sandstränder och berg, restauranger och caféer.

I centrala Loftahammar finns flera restauranger, dessutom ett bageri. Packa cykelkorgen med lokala charkuterier och nybakat bröd och ta en tur genom samhället, vidare ut till badvänliga klipphällar. Trots alla semesterfirare går det fortfarande att hitta den där alldeles egna klippan att tillbringa en solig sommardag på.