• Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist talade vid invigningen.
  • Skattegården firade sin fyrtioårsdag i veckan.

Hela världen i en stadsdel

Mat och dans

LINKÖPING Torsdagens stora händelse i Skattegården i Skäggetorp skapade rena karnevalstämningen, med folkmusik av Roxenbälgarna, spännande dofter av mat från hela världen och barn som dansar till discomusik.

Det som firas är att stadsdelen Skattegården fyller 40 år och i samband med det släpper man en bok om världens mat. Vd:n för Stångåstaden håller tal och det dansas och firas.

Stångåstaden

– De som inte bor här förstår inte hur bra det är här, menar Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist och fortsätter, de som bor här kommer att ha en stor fördel i livet gentemot stadsdelar som inte är lika mångkulturella. Det är hela tiden saker som händer och det är en väldigt trevlig stämning.

Engagemang

Projektledaren Helén Ohlsson för Hyresgästförningen är högaktuell i stadsdelen som ansvarig för den nyutkomna boken Från Skäggetorp kan man se allt, skriven av Cecilia Svärdström. Boken handlar om människorna i området och deras livshistorier. Varje historia slutar med ett recept från respektive land. Recepten testades under firandet och det bjöds på mat ur boken.

– Det gäller att engagera hyresgästerna att göra bra saker för sitt område, det är så fantastiskt med mångfald, menar Helén Ohlsson.

Dans

Något som har blivit synonymt med Skäggetorp och Skattegården är Euclides och hans brinnande intresse för dansen.

– Det händer mycket med dansen här, till exempel kommer jag att anordna minidisco för de yngsta en gång i månaden. Sedan kommer jag att hålla i zumba-pass, både vanliga men också särskilda för 50 år och äldre som kanske har problem i sina kroppar. Man kommer att kunna prova på gratis, berättar Euclides.