• Nu har Helena Järnåsen och Tannefors vårdcentral öppnat den nya mottagningen, specialiserad på sexualrådgivning. Foto: Dennis Petersson
  • Hon är erfaren dietist, men sexualrådgivningen är ett nytt och spännande område för Helena Järnåsen. Foto: Dennis Petersson
  • Tannefors vårdcentral är den första av de offentliga aktörerna som öppnar en mottagning för sexualrådgivning. Foto: Dennis Petersson

Helena hjälper till mot sexproblem

"Vill göra det mindre tabubelagt"

Nu har vårdcentralen i Tannefors tagit täten bland de offentliga aktörerna och är först ut i Östergötland med en mottagning specialiserad på sexualrådgivning. Vår tidning var med när den erfarna dietisten Helena Järnåsen gjorde sin första dag som sexualrådgivare. – Man ska kunna prata om de här frågorna, säger hon.

Med andan i halsen anländer hon till sitt kontor som numera pryds av en namnskylt med två titlar, inte bara dietist, utan även sexualrådgivare. Dagen till ära öppnar Region Östergötlands första mottagning för sexualrådgivning och den, sedan tidigare, etablerade dietisten kommer att vara ansvarig. Hon tar emot vår tidning med ett stort leende, sadlar om till arbetskläder och slår sig ner vid skrivbordet.

– Jag har ju jobbat som dietist sedan stenålder, så det är jag väldigt trygg med, men det här området är ju helt nytt för mig så just nu undrar jag lite vad jag har gett mig in på, men det känns otroligt inspirerande att börja jobba med de här frågorna, säger hon. 

Fick livet tillbaka

Det var en kollega och sjuksköterska som fångade Helenas intresse och till slut gjorde att hon valde att vidareutbilda sig.

– Hon berättade om en äldre man som fick hjälp med sina erektila problem, och det handlade inte om att han skulle gå ut och träffa en ny partner och bli sexuellt aktiv igen, utan han fick sitt liv tillbaka. Han började klä sig snyggare och göra saker igen, så mycket manlighet sitter alltså i penis, och då insåg jag hur mycket de här problemen kan betyda och att jag ville lära mig mer om området.

En speciell dag

Hon fick tillåtelse av sin arbetsgivare att studera, och så sent som den 7 april, samma dag som terrorattacken i Stockholm, tog hon examen. En dag hon alltid kommer att minnas.

– Det var verkligen speciellt. Jag var i Stockholm den dagen, och vi redovisade våra ex-arbeten när nyheten nådde oss, så det tillfället kommer jag att minnas i resten av livet, på många olika sätt.

Ringar på vattnet

Hennes nystartade mottagning är öppen för alla Linköpingsbor, men visionen är att fler vårdcentraler ska ta efter och göra tillgängligheten ännu bättre.

– Det måste finnas någon som tar de här frågorna på allvar, att det finns någon som är lyhörd och hjälper den övriga personalen med sexualfrågor. Förhoppningen är att mottagningen ska göra att sexproblem blir mindre tabubelagt och att fler vågar prata om dem. Vi är öppna med så mycket här i samhället, men när det gäller relationer är det stor skillnad, berättar Järnåsen och fortsätter:

– Om man känner att något inte känns helt rätt, eller om man undrar över något som har med sexualfrågor att göra, finns jag här för att hjälpa till. Det är bara att ringa!