• Lotta Gustafsson, Helene Lindström och Anne Markholm gör alltid en ordentlig konsultation med sina kunder innan behandling kan komma på tal. Foto: Julia Kimell
  • Den som har ljus hy och mörka hår kan ta bort det med laser. Foto: Julia Kimell
  • Många män kommer in till salongen och skulpterar skägget. Helene demonstrerar. Foto: Julia Kimell

Helt hårfri ett mål för många

Permanent hårborttagning är på modet, men det passar inte vem som helst. Den absolut mest lyckade kombinationen för gott resultat är ljus hy och mörkt hår. Huden får inte vara solbränd, tatuerad eller vaxad, och håret behöver vara mörkt. Det som ger bäst resultat och nöjdast kunder är därför armhålor och bikinilinjer. Där är håret ofta mörkt och huden inte så utsatt för solens strålar.

– Det måste finnas pigment i hårstrået. Så fort det är grått, vitt eller rödhårigt går det inte att behandla, berättar Lotta Gustafsson, Anne Markholm och Helene Lindström på Laser- och hudvårdskliniken som alla är certifierade laserterapeuter.

De har märkt av den allt mer hårlösa trenden, men påpekar att det på vissa ställen på kroppen är bra att ha kvar den skyddande behåringen. Därför behandlar de här på salongen inte de allra intimaste delarna. Slemhinnorna i underlivet är alldeles för känsliga.

– Det innebär stora risker bland annat eftersom huden där är lite pigmenterad. Däremot behandlar vi bikinilinjen efter kundens önskemål.

Kunden får vara rakad hur den vill, bara lite stubb finns kvar så att de kan se hur håret växer. Vid behov rakar de ner ett för långt hårparti eftersom ett utväxt hår är i vägen för laserstrålen.

Tummen ner för tatueringar

Tatuerad hud och solbränd hud är rentav farligt att behandla, och vid tveksamhet kan man lita på personalens råd. De är inte rädda för att avråda eller säga ifrån.

– Det uppstår en mer eller mindre omfattande brännskada beroende på pigmentet. Det kan gå bort efter en vecka, men läker sämre ju mer mörkhyad man är. Riktigt solbränd hy kan bli avpigmenterad så att vita fläckar uppstår, och för tatueringar blir det en krater.

Sällan hundra procent

I genomsnitt krävs fem till åtta behandlingar innan allt hår försvinner, men det är väldigt individuellt då många både inre och yttre faktorer spelar in, så som hormoner, hårmängd, ärftlighet samt eventuella sjukdomar och medicineringar. Det är väldigt viktigt att känna till sådant på förhand. Därför börjar man alltid med en konsultation som styr förutsättningar för eventuell fortsatt behandling.

Vid minsta osäkerhet skickas personen hem. Men även om klartecken ges även efter provbehandlingen går det inte att garantera hundra procent hårfrihet. Däremot kan antalet hårsäckar elimineras och håret kan bli tunnare och glesare.

Den som har som mål att bli hårfri riskerar bli att besviken; det bildas ständigt nya hårsäckar. Håret har mellan sex och åtta växtfaser, så det ligger ständigt nytt hår på lur. När de grova hårstråna är borta kan det hända att de ljusa hårstråna känns mer påtagliga än vanligt. Lider man av det kan så kallad diatermi komma väl till pass; en tunn nål sticks ner i hårsäcken.

– Det är inte så effektivt men det är det enda som funkar om man har vita, blonda eller röda hårstrån. Det finns ingen laser som tar bort opigmenterat hår.

Både laser och IPL

När laserstrålen förs över huden gör värmen att hårsäcken börjar koka så att hårsäcken sluts samman och slutar producera hår. Det går att göra permanent hårborttagning även med IPL (Intensivt Pulsat Ljus), men här på salongen används den bara till uppfräschning av ansiktet, exempelvis mot ytliga blodkärl. Strålarna finns i olika våglängder och kan göras starka och gå mycket djupare. Oavsett om man väljer att behandla laser eller IPL är det viktigt att vänta mellan behandlingarna.

– Det är alltid bättre att vänta lite längre. Ju mer hår man har, desto mer elimineras vid varje behandling.

Under behandlingen känns strålen som en gummibandssnärt, och efter behandlingen hettar det som om du varit ute i solen lite för länge. Man kan få nässelutslag, men det går över. Tidsåtgången varierar men ett benbehandlingstillfälle kan ta omkring fyra timmar.

Trimmar skägget

Allt fler män hittar in i salongerna. De kan ha hårsäcksinflammationer efter för mycket rakning, eller så kraftig skäggväxt att de river sönder skjortkragen. Andra vill ha skulptering av skägget eller bara minimera hårväxten.

– Huden är alltid den stora vinnaren.