• Nu för tiden bakar Christian inte lika mycket som förr. Foto: Elin Elmby
  • Dags att knåda degen. Foto: Elin Elmby
  • Skjuts in ugnen. Foto: Elin Elmby
  • Är det färdiggräddat nu Christian? Foto: Elin Elmby

Hembakat med Christian Gustavsson

Årets hembagare 2015

LINKÖPING Han blev årets hembagare 2015, erkänner att han lätt blir nördig och tycker att bakning och matlagning är en avkopplande syssla.

 

Christian Gustavsson bor med maken Micke och hunden Kokos i Hejdegården. Huset är mysigt inrett och på väggarna hänger tavlor med skepp och naturmotiv i gammal stil. Men det är inte för att prata konst eller heminredning vi är där utan det är bakning som står på schemat för det moderata kommunalrådet och partistyrelsemedlemmen idag.

Kalljästa bullar

– Jag förberedde lite igår då jag satte degen som då blir kalljäst vilket ger ett väldigt gott bröd, säger Christian och börjar knåda degen lätt, och sedan göra rutor som han lägger på plåten och sedan är det dags att grädda frukostfrallorna.

Det var när han flyttade hemifrån som han upptäckte att bröd var ohemult dyrt och enligt hans egen princip "hur svårt kan det vara?" så tog han tag i saken och började baka bröd. Via en del omvägar blev han nominerad till titeln "Årets hembagare" 2015 för sina vetebullar och det höll hela vägen, som man brukar säga, och nu hänger ett diplom som säger att Christian Gustavsson är årets hembagare 2015.

Äter mindre bröd

– Nu för tiden bakar jag inte lika mycket som förr men det beror på att vi äter mindre bröd numera. Jag måste dock erkänna att jag lätt blir lite nördig och går in för det jag gör till hundra procent när jag väl bestämt mig och det gäller oavsett om jag ska baka, laga mat, träna eller renovera hemma.

Det har även hänt att det han bakat hemma fått följa med till stadshuset.

– Jag hade bakat Makrons för första gången och min man tyckte väl inte att de var så där jättegoda så de fick följa med till jobbet. Där gick det hem, säger Christian och skrattar.

Men byter du bullrecept med AKB när ni ses?

– Nej det har aldrig hänt. Men en gång när jag träffade på henne uppe i Stockholm och då hade hon en bakform med sig det var nämligen hennes tur att stå för fredagsfikat. Är inte detta ändå höjden av jämlikhet, att till och med partiledaren måste stå för fikat när det är hennes tur enligt listan?