• Varje förmiddag under sommaren ska barnen iväg till simskolan. Foto: Tommy Pettersson
  • Familjen försöker vara aktiva i bygdegårdens verksamhet. Foto: Tommy Pettersson
  • De olika näten håller fåglar och insekter borta från odlingarna. Foto: Tommy Petterson
  • Ett litet växthus finns naturligtvis i trädgården också. Foto: Tommy Pettersson

Hemma hos Emmas hemmaodling

Startar inspirationskurs i höst

Emma Polders sommarvardagar under semestern består till viss del att syssla med familjens trädgårdsodlingar.

När vi möts, är pappan på väg till simskolan i Björsäter med deras två barn, tre och fem år gamla. Då passar mamma Emma på att visa hur man kan odla på amatörnivå i den egna trädgården .

Två olika rörelser som har haft ett uppsving den senaste tiden är bygdegårdsrörelsen och intresset för lokalodling.

Den "Nygröna" vågen som sköljer över Sverige är praktiskt inriktad på ett realistiskt självhushållstänkande men framför allt buren av ett stort personligt intresse av att odla.

Ger inspiration

Hembygdsgårdarna har ånyo blivit en träffpunkt för ortsbefolkningen. Värna- Grebo bygdeförening, från 1947, utgör inget undantag och nu i höst ska Emma från Bygdegården tillsammans med ABF arrangera en serie inspirationsträffar kring temat odling och trädgård med mer och mindre kända personer.

– Det kommer att bli fyra träffar, alla har olika innehåll. Alltifrån studiebesök hos ekologiska odlare i Östra Ryd till kompostering och biodlingens roll i naturen, säger Emma och fortsätter.

– Jag fick inspiration av författaren Sara Bäckmo som jag följt sedan några år tillbaka. Jag tänkte jag måste ordna en föreläsning med henne.

Hon ska föreläsa på temat lång odlingssäsong och ekologisk odling, berättar Emma som inte tillhör den traditionella Gröna vågen - rörelsen. Hon är född och uppväxt på landet och har endast gjort ett kort besök i staden under sin studietid.

Ta av vid Rödsten

Värna Grebo Bygdegård ligger mellan Rödsten och Värna kyrka vilket gör att den är lätt att hitta till oavsett om man kommer från Linköping, Kinda eller Åtvidaberg.

– Vi har verksamhet för alla åldrar.

Vi har också en pub här en gång i månaden då vi träffas, lagar mat och har kul tillsammans. Nu hoppas jag att det blir många som anmäler sig till odlings och inspirationsträffarna, avslutar Emma Polder.