• Emmas tofflor passar bra när kylan tränger på. En tröjas ullärmar har klippts av och sytts ihop där tårna ska vara. Som sula fungerar delar från en gammal babyfilt.
  • En favorit för Emma Bly själv är bokomslaget i tyg. Det bruna tyget från ett gammalt lakan, det röda är från en gammal kjol och bandet i mitten är en remsa som blev kvar efter ett annat projekt. Foto: Fanny Miles
  • Broscher - Gamla kapsyler och locken från barnmatsburkar klädda i tyg blir en fin detalj. Bakpå sitter en säkerhetsnål fastlimmad.

Hemmapyssel i julklapp

Vad sa alltid föräldrarna när man var liten? De önskade sig ofta något man gjort själv. Och visst är det fint när kreativiteten får spela huvudrollen under julgranen.

Att jäkta runt på stan är inte allas grej däremot kanske pyssel lockar. Kreativa Emma Bly delar med sig av tips, trix och inspiration till hemmagjorda klappar.

– Det finns mycket man kan göra av överblivet material, säger Emma Bly.

Spara överblivet material

I sitt pysselrum sparar hon på det mesta. Vem vet, kanske går det att använda till något någon gång. Som en redan trasig bok, där några av sidorna ännu är intakta, som kan bli en personlig juldekoration.

– Jag gjorde juletiketter av en bok som hade gått isär. Klipp ut en form du gillar, limma fast exempelvis stickgarn i ena änden och skriv på dem med en tjock penna. Antingen kan man hänga dem i granen eller fästa på julklapparna, anser kreatören.

Pyssla med barnen

I en av lådorna i pysselrummet ligger en massa broscher. Det är gamla kapsyler och lock från barnmatsburkar som stått som ram. De är klädda i tyg medan en säkerhetsnål har limmats fast på undersidan. Föredrar man att smycka sig längs handlederna kan man pyssla ihop ett armband med  postband som tejpats ihop i ändarna och lindats med garn.

– Det här är ett riktigt bra och enkelt pyssel att göra tillsammans med barnen, säger Emma Bly.

Gå bort-korgar flätade av tidningspapper och blommor sydda i reflextyg. Mycket finns det att hämta i Emma Blys lilla utrymme. En av hennes egna favoriter är dock uppslagsboken, klädd i tyg.

– Jag gillar verkligen den här. Jag hittade boken på loppis. Omslaget är sytt av dels ett gammalt lakan och av en gammal kjol, berättar Emma Bly. Men det stannar inte där. Inuti boken har Emma skapat en inspirationsvärld. Vissa sidor är vikta som små fickor där Emma kan stoppa sina idéer. Några av sidorna är tapetserade med vackra papper och några är målade i fina färger. En riktig guldgruva för den pyssliga.