Hemnet säljs och köps

För miljardbelopp

Fastighetsbyrån säljer nu bostadssajten Hemnet för omkring två miljarder kronor. Fastighetsbyrån äger 34 % av aktierna i Hemnet och kommer genom en option förvärva ytterligare åtta procent som kommer bolaget till del vid försäljningen.

För Fastighetsbyråns ägare Swedbank innebär försäljningen en realisationsvinst på omkring 650 miljoner kronor som kommer att påföras bankens resultat under första kvartalet 2017.

Båda ägarna säljer

Köpet är denna gång inte villkorat av några myndigheters godkännande och förväntas slutföras i januari 2017.

– Vi har fått ett bra bud på Hemnet från en köpare som har en god förmåga att vidareutveckla Hemnets affär på ett sätt som gynnar både kunder och mäklare, säger Anders Karlsson, Swedbanks finansdirektör

Även Svensk Fastighetsförmedling säljer hela sitt innehav i Hemnet.

De nya ägarna

General Atlantic, i partnerskap med ett konsortium bestående av investerarna Pierre Siri, Henrik Persson och investerare i investmentbolaget Merro, blir nya ägare av Hemnet.

General Atlantic som är ett investeringsbolag tillhandahåller kapital och strategiskt stöd för tillväxtbolag och efter fullföljd investering blir General Atlantic majoritetsägare medan konsortiet får en minoritetspost. De befintliga ägarna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet behåller minoritetsposter i Hemnet.

– Hemnet är en otrolig framgångssaga och köpet ligger i linje med vår långsiktiga investeringsfilosofi, säger Chris Caulkin, investeringsansvarig på General Atlantic.

I majoritet

General Atlantic blir i och med affären majoritetsägare i Hemnet medan konsortiet med Pierre Siri och Henrik Persson blir minoritetsägare. Som ett led i investeringen tillträder Chris Caulkin, Pierre Siri och Henrik Persson i Hemnets styrelse.

- Jag har följt Hemnet sedan starten 1998 och det känns fantastiskt att äntligen kunna vara en del av bolaget. Hemnet är den bästa och självklara partnern för såväl mäklare, köpare som säljare av bostäder, säger Pierre Siri.