• Kerstin Åkesson.

Hennes slutförda nyårslöfte skapade stor uppmärksamhet

"Konsumtion är trots allt normen"

När sjuksköterskan Kerstin Åkesson gång efter gång kom hem med välfyllda shoppingkassar fick hon till sist en bitter eftersmak. Hon lyfte blicken, ifrågasatte konsumtionssamhället och bestämde sig för att agera, 2016 skulle bli ett köpfritt år. 365 dagar senare hade hon lyckats, något som väckte stor uppmärksamhet runt om i landet.

När vår tidning träffar Kerstin Åkesson har endast ett fåtal dagar gått på det nya året. Det har varit ett annorlunda nyår för Linköpingssjuksköterskan, ursprungligen från Höör i Skåne. Många blickar har vänts mot henne, både från media och allmänheten, allt för ett genomfört nyårslöfte. Det handlade inte om träning, inte heller om att bli kvitt ett rökberoende, utan 2016 blev ett köpfritt år.

– Jag tycker det är väldigt fascinerande att det har blivit så stort, men det är väldigt roligt. Jag tycker det säger något om att det kanske är fler som har samma känsla som jag, att konsumtionen har tagit över lite för mycket här i samhället, säger hon och fortsätter:

– Man dras verkligen med i köphetsen om man inte aktivt väljer att gå ur den. Vi matas med det varje dag, och konsumtion är trots allt normen, så jag tror det är därför mitt nyårslöfte har skapat så stort intresse. När man slutar köpa saker blir det en stor grej.

Känslan försvann

Tidigare var shopping en stor del av Kerstins liv. Hon tyckte om att gå i affärer, fylla kassarna med kläder och andra prylar, men till sist började en negativ känsla att smyga sig på. Det var inte lika kul längre.

– I takt med att jag har fått en egen ekonomi, kunnat försörja mig själv och fått allt mer pengar har jag även fått resurser till att konsumera mycket, vilket jag också har gjort. Vi anpassar ofta vår konsumtion efter vår inkomst, men till slut kände jag att det inte kändes helt rätt, jag fick en bitter eftersmak när jag hade handlat mycket, säger Åkesson och fortsätter:

– Till nyårslöftet hade jag flera inspirationskällor, men jag är kristen och läste en teologisk bok om kapitalism och konsumtion som verkligen träffade mig. Därefter har det känts viktigt för mig att genomföra det här.

Rannsaka sig

Förbrukningsvaror och tjänster har varit det enda som Linköpingstjejen har lagt pengar på. Vid ett fåtal tillfällen har det uppstått problem, till exempel när hennes cykel gick sönder, men med hjälp av, vad hon själv kallar, "låna, byta, laga" har hon kunnat hålla löftet intakt. Nu hoppas hon fler tar chansen att göra samma bedrift.

– Konsumtionssamhället är ju på många sätt ohållbart, dels ur ett miljöperspektiv, men också för att vi oftast inte vet hur sakerna vi köper har producerats. Att vi vet att det kan finnas saker som inte står rätt till, men att vi väljer att blunda för det iallafall, det tycker jag vi debatterar för lite om, säger hon och avslutar:

– Jag hoppas fler kan bli inspirerade till att genomföra ett köpfritt år. Jag tycker man ska rannsaka sig själv och ta reda på varför det är så viktigt att hela tiden ha de hetaste sakerna. Ofta går det ganska djupt i oss.

 

Kerstins tips för att lyckas med ett köpfritt år:

1. "Låna, byta och laga". Det kommer man långt med.

2. Berätta om nyårslöftet för människor i din närhet, då blir det svårare att bryta och det skapas en diskussion kring ämnet.

3. Håll dig borta från affärer i den mån som går.