• Tatiana Melnikova har en salong som gör kosmetiska tatueringar, med bryn, eyeliner och läppar. Foto: Julia Kimell
  • Foton och inspirationsbilder på några kunder. Foto: Julia Kimell

Hennes smink håller i tre år

Permanent makeup, eller kosmetisk tatuering som det också heter, börjar bli allt mer på modet. Ett skönt alternativ till den som inte hinner eller orkar sminka sig varje dag, eller vill täcka över operationsärr.

Tatiana Melnikova driver sedan i fjol Nail and beauty Tatiana och fördelar sin tid mellan manikyr och det permanenta sminket. Till Linköpings-Posten berättar hon vad man ska tänka på före och efter behandling, och för vem det passar. För att bli bra på det hon gör har hon gått kurs både i Stockholm och i Ryssland.

– Många vet precis hur de vill ha det, andra litar på att jag vet vad som blir bra. Det blir så fint, kunden brukar se både yngre och piggare ut, tycker Tatiana och visar några bilder på kvinnor med väldigt ljusa ögonbryn som fått sig ett lyft med mer markerade bryn.

Under konsultationen innan är det viktigt att berätta om man äter mediciner eller om man har diabetes. Sedan spelar hudtypen in på resultatet.

– Det lättare om man har tunnare hud. Då brukar det räcka med en behandling utan några återbesök, berättar hon och påpekar att återbesök ändå alltid ingår i priset så länge det görs inom 12 veckor. Efter det räknas det som en ny behandling.

Bryn, eyeliner och läppar

Färgen som används är ett naturellt pigment som är anpassad till huden. Den kanske mest karaktäristiska behandlingen är ögonbryn där hon antingen tatuerar hårstrån eller kör en pudereffekt som fyller upp under de egna hårstråna. Den är dessutom både billigare och snabbare.

Först ritas streck ut på huden, godkänns, och sedan är det dags. Eventuellt läggs bedövningssalva på. Sedan gör den lilla nålen entré innan det 2,5 timmar senare är klart.

En eyeliner-tatuering kan göras på olika sätt, ett streck eller kanske lite sotning. Om behandlingen görs två gånger håller den lite bättre.

Sedan gör hon även läppar – en något mer smärtsam behandling. Oavsett vilket område som behandlas kommer det bli en skorpa efteråt som inte får petas bort. Den nya färgen kan också se skarp ut i början på grund av dessa skorpor.

– Många tycker det är skönt att slippa kladda med läppstift som försvinner när man äter och dricker.

Sol och bad sliter

Beroende på hur mycket eller lite man är i solen håller tatueringen bättre eller sämre. Sol och bad bleker slutresultatet. Men det finns några målgrupper som tilltalas extra mycket av fördelarna.

– Stressade karriärsmänniskor som vill ha snabbare rutiner gillar att inte behöva sminka sig. Det finns även de som har tappat allt hår på grund av sjukdom eller allergi, och de som har rinnande ögon eller synproblem och inte kan sminka sig. Eller om man sportar mycket och vistas mycket i vatten men ändå vill ha ett sminkat utseende, säger hon.

En annan målgrupp är att tatuera bort ärr och pigmentfläckar och fylla i sin begynnande flint.

– Det är jättepopulärt i Ryssland, men han behöver vara snaggad för att det ska se bra ut. Jag har just nu ingen nål för detta, men det kan beställas in om någon kund frågar efter det.

Men hon är noga att påpeka att det inte finns några garantier. Alla kroppar fungerar olika och särskilt läppar har pigment som kan stöta bort färgen. Man ska smörja in sig med fet salva morgon och kväll. Efter två veckor kommer även den andra skorpan bort – först efter en månad ser man det verkliga slutresultatet. Det är också så länge man måste vänta på återbehandling.