• Henrik Schyffert står upp och vägrar vara rädd, trots allt. Foto: Morgan Norman

Henrik Schyffert är inte rädd

Den sjunde oktober kommer Henrik Schyffert åter till Linköping med en ny humorshow. Denna gång heter föreställningen "Var inte rädda",  en föreställning inspirerad av Jesus, säkerhetsmässor och sina egna rädslor. Vi tar även upp det här med att vara "pk".

Henrik Schyffert är vad man brukar säga, "känd från tv". Han ligger bakom klassiker som "I manegen med Glenn Killing" och "Nilecity", humorshower som "The 90:s", "Ljust och fräscht" och "Ägd" och sedan 2001 är han även stå upp komiker och anses vara en av landets bästa. Men Henrik, varför ska vi inte vara rädda?

Rädd för allt

– Det är många som går omkring och är rädda för en massa olika saker och så har det alltid varit om man tittar tillbaka i historien. Man skulle vara rädd för Midgårdsormen, Milleniumbuggen och allt möjligt, börjar Henrik Schyffert när jag ringer och väcker honom en lördagseftermiddag då han nyss kommit hem från ett träningspass.

Jesus är inte så dum

– Jag råkade somna lite på soffan men det var bra att du ringde och väckte mig. Namnet på showen är ett Jesuscitat och jag tänkte att han är ju inte så dum den där Jesus, han har en poäng där, säger Henrik med eftertryck i rösten som började tänka på "Var inte rädda" när han besökte en säkerhetsmässa som ju bygger på att vi är rädda för varandra och bygger in oss med larm i hemmet, bilen och garaget. Vi är rädda för allt, inklusive oss själva och de som bor omkring oss. Men om man tar ett djupt andetag och ett steg tillbaka så brukar saker ordna upp sig.

När började du med standup och varför?

– Det var 2001 och jag började av den enkla anledningen att jag faktiskt inte hade något jobb. Jag hade ju mest stått bredvid någon med en rolig peruk. Sedan hade jag fått flera frågor om jag kunde komma och vara lite rolig, vilket jag inte kunde så då fick jag ju lära mig det. Sedan har det rullat på och jag har ju uppträtt som komiker både i stora arenor och på små klubbar. Till en början handlade det mycket om att lära sig yrket vilket tar ett tag. De som börjar med Stand Up brukar sluta efter kanske fyra gånger för de inser hur svårt det är sedan brukar andra lägga av efter kanske två, tre år och de som sedan blir kvar och har hållit ut brukar bli ganska bra, menar Henrik Schyffert vidare och bekräftar tesen att man måste "bomba" 20 gånger innan men kan kalla sig stand up artist.

– Jo, det var "Babben" som sa till mig och att "bomba" är ju när det inte fungerar och skämten faller platt. Det är klart att det hänt mig och oftast handlar det om att jag skrivit ett skämt som inte fungerar men att jag inte förstår varför.

Hur länge och mycket har du jobbat med "Var inte rädda"?

– Jag har skrivit i kanske ett och ett halvt år, och kastat minst hälften av det jag skrivit. Det blir väldigt mycket med tanke på att föreställningen är 90 minuter lång. Jag har varit ute på klubbar och testat, skrivit om, strukit det som inte funkat och känt mig för. Nu ska jag göra några provföreställningar i slutet på januari och sedan så är det skarp läge, skrattar Henrik, vilket han gör ofta, mycket och gärna. Han är en varm person, han är mån om att vara tydlig och självklart skämtar han mycket på sitt speciella sätt och han är generös med sin person. Han gör ofta sin röst hörd i frågor och när det kommit till frågan om vilka som få komma hit eller inte har han tagit ställning vilket orsakat honom både ris och ros, hat och hot.

Hot och hat

– Det är väl klart att jag tar åt mig av hoten och hatet, och självklart blir jag rädd när man skickar mordhot till mig. Det är också väldigt lätt att ge sig på mig, jag är en vit, medelålders och ganska rik man som har en stor megafon som jag gör mig hörd i debatten. Men jag tänker fortsätta att säga vad jag tycker, avslutar Henrik Schyffert. Det är vi tacksamma för...