• Pontus Palmqvist, Martin Schultz, Pierre Wallgren och Torbjörn Ågren var några av Round Table 36-medlemmarna som var på plats under dagen. Foto: Dennis Petersson
  • Från Blästadsskolan var det bland andra eleverna Teodor Wennerlund, Disa Nyberg, Felicia Merholt och Kevin Persson som lekte och hade kul på Busfabriken. Foto: Dennis Petersson
  • Det blev många hopp på de populära studsmattorna. Foto: Dennis Petersson
  • Utanför Busfabriken bjöds det på grillad korv och dryck. Foto: Dennis Petersson

Herrföreningens hedervärda insats

"Det är fantastiskt för våra elever"

En heldag på Busfabriken, fylld av glädje, lek och gemenskap. Det var vad herrföreningen Round Table 36 arrangerade för alla Linköpingsbarn med någon form av funktionshinder, ett initiativ som betydde mycket för alla inblandade. – Det låter klyschigt, men det är vårt sätt att hjälpa samhället, berättar Pontus Palmqvist.

Round Table är en internationell organisation för unga män mellan åldrarna 22 till 40 år. Syftet är att skapa ett forum där målgruppen kan umgås och utbyta erfarenheter, men en del av verksamheten utgörs även av välgörenhetsarbete. För Linköpingsklubben Round Table 36 gick överskottet i årets kassa till en heldag på Busfabriken, tillägnad alla barn och ungdomar med någon form av funktionshinder.

– Varje år försöker vi att rikta in vårt arbete mot barn och ungdomar, gärna med en lokal anknytning, så i år har vi haft kontakt med kommunen och bett dem skicka ut en inbjudan till Linköpings alla särskolor. Vi har hyrt hela Busfabriken mellan klockan 08.00 och 12.00, vilket gör att de har möjlighet att komma hit och leka, utan att bli störda av andra barn, berättar Torbjörn Ågren, medlem i klubben. 

Betydelsefullt

Aktiviteten togs emot väl och över 100 barn och elevassistenter var på plats under dagen, en av dessa var Kevin Persson från Blästadsskolan.

– Det känns jättebra att vara här. Nästan allting är kul, framförallt att åka bil, säger han, mitt emellan de många aktiviteterna.

Med sig hade han flera klasskompisar, men även klassassistenten Carina Carmesten.

– Det här är helt fantastiskt för våra elever. Det är så svårt att komma ut på det här viset i vanliga fall, och idag är ju anläggningen abonnerad endast för våra barn, vilket gör att alla leker på exakt samma villkor. Barnen mår så bra av det här, och så får de en massa motorikträning, säger hon.

Olika insatser

Under de senaste åren har klubben stöttat så väl barnkirurgen på Universitetssjukhuset som verksamheten på Barnahus i Linköping. I år var det totalt 17 000 kronor som avsattes för välgörenhet, och om det finns pengar över efter heldagen på Busfabriken kan fler insatser komma att genomföras.

– Det låter lite klyschigt, men det här är vårt sätt att hjälpa samhället. Många skolor har sagt att det är svårt att hitta på aktiviteter för de här barnen. De vill ju gärna röra på sig, men då är det ju framförallt pengar som begränsar, så då är det lätt att det blir samma promenader och utflyktsmål hela tiden, så det känns grymt bra att kunna göra det här för dem, avslutar Round Table-medlemmen Pontus Palmqvist.