• Blir herr Gustafsson kvar vid sin läst? Foto: Tommy Pettersson

Historisk butik öppnar i Linköping

Nu har Gamla Linköping fått ytterligare en historisk attraktion. I helgen öppnade Historiska kompaniet  på Tunnbindaregatan i Friluftsmuseet.

Det är två djärva och historiskt intresserade entreprenörer som vågar sig på att starta eget i Gamla Linköping.  Ludvig Gustafsson, som tidigare har arbetat som museivärd och hantverkare i friluftsmuseet, och Lars ”Molle” Johansson, med en bakgrund inom handel hade fullt upp i helgen eftersom intresset var stort.

1800-talet går igen

Ambitionen är en stämningsfull butik med allt som behövs för den som är intresserad av 1800-talet. Butiken säljer allt möjligt; bland annat käppar, hattar, accessoarer, böcker, heminredning och leksaker. Huvudinriktningen ligger på 1800-talet men butiken har även varor från andra tidsperioder.

– Vi har båda ett stort historieintresse. Att driva en historisk butik här i friluftsmuseets sekelskiftesmiljö känns fantastiskt roligt och passande, säger de båda butiksinnehavarna unisont.

Historieintresset ökar

Butiken kommer att ha en inriktning mot historisk klädsel, ett skomakeri och mycket annat för den historieintresserade. Lokalen kommer också att innehålla ett skomakerimuseum där man kan se gamla verktyg, maskiner och tekniker för skomakeri från förr i tiden. Det går även att få nya skor tillverkade enligt gammal klassisk stil.

– Historiska kompaniets affärsidé passar perfekt in i friluftsmuseets utbud och vi är särskilt glada för att få hit ytterligare ett levande hantverk, säger museichef Tina Karlsson i en kommentar.

Tommy Pettersson