• Floristen Jimmy Englund är expert på bröllopsblommor. Linköpings-Postens brudpar Caroline Stenberg och Stefan Karlsson gifter sig i Trädgårdsföreningen den 6 september och de har fått stor hjälp av honom. Foto: Kajsa Nilsson
  • Brudparet får sitta ner med floristen i en timme för att hitta de perfekta blommorna. Foto: Kajsa Nilsson

Hitta känslan för bröllopsblommorna

Blommor har en viktig roll vid bröllop och slår an tonen för festen. För att skapa en helhetskänsla som stämmer överens med brudparets förväntningar kan det vara en god idé att kalla in experter på material, doft och färger.

Hos Stilfloristerna läggs stor vikt vid att ge varje brudpar maximal hjälp med bröllopsplaneringen. Nästan alla par utnyttjar möjligheten att boka in en timmes brudkonsultation med någon av butikens erfarna brudflorister. Tillsammans går floristen och brudparet igenom alla önskemål och behov som passar det enskilda bröllopet bäst.

– Bröllopet är en av de viktigaste stunderna i livet. Det måste verkligen bli rätt, och samtidigt tas det mängder av bilder på brudparet och brudbuketten. Därför är det viktigt för oss att våra kunder inte bara får snygga blommor, utan också de blommor som är rätt för just dem, säger verksamhetens ägare Joakim Anrell och tillägger att en lång framförhållning på planeringen underlättar extra mycket för brudparet att hinna reflektera över valet av blommor och vid behov göra kompletteringar.

Pricken över i

Ofta har brudparet letat inspiration till brudbuketten på nätet och det är många gånger en bra grund att bygga ifrån. Men att kapa idéerna från nätet rakt av är däremot inte att rekommendera.

– En brudbukett på nätet har skapats till någon annans bröllop och saknar ofta den unika och personliga känslan som ger det lilla extra. Genom att diskutera blommor, färger och känsla med en florist får brudparet ut mycket mer för pengarna, och en bukett med helt rätt känsla.

Blommor året om

Så gott som alla blommor finns tillgängliga året runt, men precis som att jordgubbarna blir dyrare och av lägre kvalitet om vintern varierar blommornas pris och kvalitet beroende på säsong. För att kunna göra prisvärda buketter av bästa kvalitet brukar floristerna ta fram passande alternativ för brudparet.

– Ofta väljer paren det mest prisvärda alternativet för säsongen, men för andra är en bestämd blomsort viktig att ha med oavsett säsong.

Allt som har med bröllop att göra kostar pengar och även om man försöker hålla sig till en låg budget skenar gärna kostnaderna iväg.

– Vissa brudpar vill bara att det ska vara rätt, oavsett kostnad, medan andra har en ganska begränsad budget för blommor. Under en timmes konsultation hinner floristen presentera massor med bra idéer oavsett budget, och samtidigt ge tips på vad brudparet kan ordna med hemma på enkla sätt, säger Joakim Anrell.