• Rickard Eriksson i den vardagsrumsliknande miljön på Noaks Ark. Foto: Kajsa Nilsson
  • Varje remsa är ett test. Det tar bara en kvart att få resultat på snabbtestet. Foto: Kajsa Nilsson
  • Testerna är väl inlåsta i Noaks arks kassaskåp. Foto: Kajsa Nilsson

Hiv-resultat på en kvart

Nu finns möjlighet att snabbtesta sig för hiv i Norrköping. Noaks ark har utökat sin verksamhet med tester som inte tar mer än 15 minuter. Med den nyheten finns inga anledningar skjuta på det.

Cirka 200 personer har hiv i Östergötland men mörkertalet är förmodligen större än så. Med Noaks arks nya snabbtester kan mörkertalet minska när fler vågar testa sig.

– Ska man testa sig på infektionskliniken tar det en vecka att få besked, med våra snabbtester tar det bara 15 minuter och de har tillförlitlighet på över 99 procent, berättar Rickard Eriksson, verksamhetsansvarig för Noaks ark i Norrköping.

Hela Östergötland

Norrköpingsmottagningen är öppen för alla invånare i Östergötland och med lokaler nära tågstationen hoppas man på att invånare i grannkommunerna tar sig till testlokalen. Förutom att erbjuda snabbtester fortsätter Noaks ark med sin ordinarie verksamhet med aktiviteter för hiv-positiva, samtalsstöd för smittade och anhöriga samt information och utbildning.

– Många har fördomar när det gäller hiv, de tror att man kan bli smittad genom att äta samma äpple eller att gå på samma toalett. Vi vill öka kunskapen om hiv och kring hur det sprids. Det är viktigt att komma ihåg att alla faktiskt kan smittas av hiv, man behöver inte nödvändigtvis vara i någon av riskgrupperna migranter eller män som har sex med män, påpekar han.

Öppet varje onsdag

Hiv kan ligga som ett latent virus i upp till 10 år och det är en sjukdom som inte alltid visar symptom. Vet man med sig att man har haft oskyddat sex kan det alltså vara en god idé att besöka Noaks arks mottagning. Från och med den 25 juni har de öppen mottagning varje onsdag klockan 17.30–19.30. På plats finns fyra utbildade anställda som tillsammans hjälps åt att ta tester. Själva testet är kostnadsfritt och anonymt och består inte av mer än ett litet stick i fingret. För den uppgiften finns två utbildade sjuksköterskor trots att jobbet egentligen inte kräver så hög profession. Det stora arbetet ligger runtomkring. Lokalerna är hemtrevligt inredda för att skapa känsla av vardagsrum och i väntan på att få gå in i testrummet håller Rickard Eriksson personerna sällskap med kaffe och smörgås.

– Jag finns till hands för att svara på frågor och finnas här som stöd. Efter ett eventuellt positivt besked inne i testrummet hjälper jag till med samtal och vidare kontakt med sjukvården. Att få ett positivt resultat på hiv-testet är ofta chockartat och traumatiserande och vissa kan behöva hjälp att ta sig hem. Då hjälper jag dem. Jag har snabbnummer till infektionskliniken och möjlighet att skaffa en tid snabbt efter att vi gjort testet här på Noaks ark. Om personen vill följer jag med dit. Vi som har jobbat länge vet hur viktigt det är att finnas där som stöd när man får positivt besked, säger han.

Måste vara enkelt

Rickard Eriksson är noga med att poängtera vikten av att testa sig.

– Det är inte personer som vet att de är hiv-positiva som man ska oroa sig för. Det är de som ännu inte vet att de är smittade som sprider hiv. Det måste vara enkelt att testa sig, understryker han.

Norrköping är den fjärde Noaks ark-mottagning som får möjlighet till snabbtester. I Stockholm har man märkt en stor ökning av antalet som vill testa sig sedan snabbtesterna infördes. Testet är anonymt men vid ett positivt resultat måste namn och personnummer uppges. Därefter genomförs ett till test för att säkerställa att man verkligen är hiv-positiv.

Vad är hiv?

Hiv (humant immunbristvirus) är det virus som ligger bakom det nedsatta immunförsvaret vid aids. Aids (förvärvat immunbristsyndrom) är samlingsnamnet för det tillstånd som uppstår när hiv allvarligt har försvagat en immunförsvaret hos en person som har hiv.

Idag finns det varken något botemedel mot hiv eller aids, eller något vaccin som skyddar mot sjukdomen. Det finns däremot mediciner som bromsar sjukdomsutvecklingen. Det bästa sättet att skydda sig är att använda kondom vid sexuella kontakter.

Hur smittar hiv?

– Vid oskyddade anala och vaginala samlag med en person som har hiv.

– Vid oralsex (munsex) med en person som har hiv.

– Vid transfusion av hivsmittat blod.

– Genom överföring av smittat blod då man delar sprutor.

– Från en hivinfekterad mor till barnet under graviditeten, vid förlossningen eller i samband med amning.

Fakta: Noaksark.org