• Hjälp till att trappa ner. Anders och Carin Sandblom är två av ansiktena bakom Itrim Linköping. De hjälper folk att rasa i vikt och behålla den. Foto: Julia Kimell
  • Hjälp till att trappa ner. Anders och Carin Sandblom är två av ansiktena bakom Itrim Linköping. De hjälper folk att rasa i vikt och behålla den. Foto: Julia Kimell
  • Anders och Carin Sandblom på Itrim lovar minst sju kilo i viktnedgång. Foto: Julia Kimell

Hjälp till varaktig viktnedgång

Mat, motion och motivation. Det är Itrims ledord. Så här i början av året är det många som ser över sina liv och funderar över vilka förbättringar som kan behövas. Är livsstilen under kontroll mår man därefter och då är balansen mellan mat och motion viktig.

– Det här är en långsiktig satsning och ingen quick fix. Vi hjälper medlemmarna till ett lättare och friskare liv genom att förändra vanor. Den som vill banta i tre veckor får söka sig någon annanstans. Vi vill få till en varaktig beteendeförändring, och där har motivationen en stor betydelse, säger Carin och Anders Sandblom, de två nya ägarna till Itrim Linköping som under våren fyller 8 år.

Olika infallsvinklar

Itrim erbjuder två olika spår: Itrimprogrammet, som passar dem som behöver gå ner i vikt och jobba in nya vanor inom både mat och motion. Motionsprogrammet har fokus på att hitta glädje och utveckling i träningen samt få till en bestående regelbundenhet året om. Många väljer att konvertera från Itrimprogrammet till Motionsprogrammet då de nått sina mål.

Oavsett vilket medlemskap man väljer görs ett antal mätningar samt en individuell kartläggning, rådgivning och målsättning tillsammans med medlemmen från början. Dessa ligger till grund för vilka anpassningar som krävs för varje enskild individ och vilka förutsättningar man behöver ta hänsyn till då planen läggs. Planen följs upp under regelbundna individuella samtal under året.

– Vi vänder oss till alla i samhället som behöver ändra sina vanor oavsett startvikt eller målvikt. Spännvidden är stor bland våra över 20 000 medlemmar i kedjan, men snittmedlemmen är en 48-årig kvinna, med ca 10-15 kg övervikt, säger de.

Bra att rasa i vikt

Itrims program utvecklas tillsammans med ett expertråd med fokus på varaktig viktminskning. Med viktnedgången kommer ett antal hälsovinster och minskad risk för överviktsrelaterade sjukdomar, exempelvis det metabola syndromet. Genom ändrade kost- och motionsvanor slipper många medicinering då normalvikten är nådd. Vad beror övervikten på? Vanor, emotionellt eller genetiskt? För de allra flesta är det en kombination och varje enskild individ behöver identifiera vilka beteenden som behöver förändras. Under en lång tid tränas de på att hitta en balans och regelbundenhet i vardagen.

– Vi är världsledande på varaktig viktminskning. Ett vetenskapligt råd är faktiskt att ha stor viktnedgång i början för att öka motivationen. Har man bestämt sig vill man se snabba resultat direkt, och här är viktminskningsgruppen också en viktig faktor för att nå framgång. Det gäller att ha fullt fokus för att motivationen ska räcka hela vägen fram.

Vid varje ny gruppstart är alla nybörjare och kan dela erfarenheter och kunskap, men framför allt ge varandra råd och stöd i de interaktiva gruppövningarna som blandas med föreläsningar. De känner ansvar inför varandra och hittar på nya strategier och lösningar till vardagliga utmaningar.

Nyheter och sporrande data

Itrim har byggt upp en unik hälsodatabas där varje medlems data lagras. Var och en kan regelbundet se sin egen utvecklingskurva med alla förbättringar som gjorts sedan start – något som brukar vara otrolig sporrande, oavsett mål.

– Mitt i allt upplever man plötsligt hur bra konditionen blivit, och får då börja jobba hårdare i cirkelträningen för att komma upp i puls.

På två år har genomsnittsmedlemmen en varaktig viktminskning på 12,3 kilo och 14,1 centimeter runt midjan. Inledningsvis använder de flesta en lågkaloridiet som verktyg för att snabbt nå sin målvikt, men det är högst individuellt och beroende av målsättning och hälsostatus.

– Det är lättare att lägga om vanor när man bor i en kropp man trivs med, konstaterar de. En del använder handflatemetoden och äter vanlig mat hela vägen. Nytt för i år är en viktgaranti, där vi lovar alla pengarna tillbaka om man inte nått sin målvikt eller tappat minst 7 kilo under det första året. Drygt 35 000 personer har gått igenom Itrimprogrammet, vi vet att det fungerar!

 

FAKTA Carin Sandblom

På Itrim sedan 2005 som hälsorådgivare, säljare, centerchef och affärsutvecklare.

 

FAKTA Anders Sandblom

Var med och grundade Itrim 2003, var fram till nyligen ekonomichef för Itrim.

Carin och Anders köpte Itrim Linköping 1 januari 2014. ”Vi bor i Motala, och det är skönt att jobba här nu efter ett fasligt rännande till Stockholm”.