• ”Att vvara eller inte vara” - Gunnar Laurin åker med i Hjärnbussen och berättar om nya rön, hjälpmedel och nya mediciner i kampen mot olika neurosjukdomar. foto: Patrik Ekström

Hjärnbussen stannade på torget

Hjärnbussen, eller Brainbuss som den egentligen heter, stannade till på Stora torget och visade upp både lösningar, hjälpmedel och alternativ för den som drabbats av, till exempel, en stroke eller MS.

Just nu rullar Brainbus runt Sverige och besöker ett drygt 30-tal olika orter. Under förra veckan var det Linköpings tur att få ta del av många goda nyheter trots i att det i grunden handlar om flera flera tråkiga diagnoser som, till exempel, stroke, Parkinson, MS och ALS.

– Vi ger besökaren en slags kunskapsresa om hjärnan och dess möjligheter samt även visa på de möjligheter när det gäller vård när man fått en hjärnsjukdom, säger Gunnar Laurin som finns ombord på bussen. Han fortsätter:

Behöver inte vara slut

– Det betyder inte slutet att bara för att man fått en sådan här sjukdom, det är en av de saker vi vill uppnå med den här resan men vi vill också göra allmänheten uppmärksamma på att det fattas drygt 300 neurologer i landet. Varför det är så vet vi inte riktigt men det ställer till en hel del problem för dem som är drabbade, menar Gunnar Laurin och får medhåll av busschefen Magnus Andersson som även berättar att tidigare fanns det inga bra mediciner men nu när det finns, exempelvis, effektiva bromsmediciner mot MS så finns det inga läkare som kan skriva ut dessa. Bakom Brainbus står Neuroförbundet och Parkinsonförbundet med stöd av Postkodlotteriet. Bussen kommer att rulla i tre år och även om det är valår och man vill påverka politiker i en rikting när man stöttar olika hjärnsjukdomar ännu mera.

Rullar i tre år

– Det är lätt att tro att vi ger oss ut nu när det är val men så är det inte. Dessutom så kommer bussen att rulla i tre år och detta är bara det första, menar Gunnar Laurin som varit med på hela resan och berättar om hur många som besöker dem och provar det olika hjälpmedel man kan prova när man väl kommer in i den färgglada och trevliga bussen.

– De flesta som kommer hit är här inne längre än 45 minuter och provar på alla våra hjälpmedel och tar del av information om hjärnan, avslutar Gunnar Laurin och senare under dagen fick de även besök av socialförsäkringsministern Ulf Kristersson som sades vara mycket nöjd och imponerad av det arbete som de som jobbar med Brainbus utför.