• Hjulsbro IK och ordföranden Peter Otterström befinner sig i en spännande fas, där förening växer så det knakar, framförallt på barn- och ungdomssidan. Foto: Dennis Petersson
  • Den nya anläggningen, Pema Arena, är en fantastisk tillgång för den anrika Linköpingsklubben som bildades år 1930. Foto: Dennis Petersson
  • Från och med den nästa årsskifte har klubben inte längre tillgång till den gamla anläggningen, Skogsvallen, något som kan skapa problem. Foto: Dennis Petersson
  • Numera har föreningen även en innebandysektion. Foto: Dennis Petersson

Hjulsbro IK växer så det knakar

"Kommer att få en explosion av medlemmar"

Hjulsbro IK befinner sig i begynnelsen av årets fotbollssäsong, den tredje med Pema Arena som hemmaborg. Med den nya anläggningen har klubben tagit ytterligare steg och fått förbättrade träningsmöjligheter året om, men med ett upptagningsområde under utveckling har angenäma problem uppstått. Ungdomsverksamheten har nämligen vuxit lavinartat, något som har höjt kraven väsentligt.

– Arenan är helt fantastisk vad det gäller möjligheterna till att spela fotboll, men i dagsläget har vi så många lag, och så många spelare, så att det är svårt att lägga ett rättvist schema. Just nu använder vi Skogsvallen också, annars hade vi aldrig fått ihop det, men från och med nästa år påbörjas byggnationer av nya bostäder i området. Då kommer vi att ställas inför en svår situation, förklarar ordförande Peter Otterström, när vår tidning träffar honom vid fotbollsplanen, strax intill Harvestadsskolan.

Förändrad struktur

Han har suttit med i föreningens styrelse i tre år, men kan redovisa för en utveckling där ungdomsverksamheten har vuxit, från 300 spelare till ett 1 000-tal, bara under de senaste tio åren. En av anledningarna är klubbens dam- och flicksatsning, som minst sagt fallit väl ut. Från att vara en klassisk herrfotbollsförening har strukturen förändrats, och idag är Hjulsbro IK en av Östergötlands största dam- och flickfotbollsklubbar.

– En annan anledning är att vårt upptagningsområde fått en förändrad åldersfördelning vilket innebär att det finns fler barn i området. Att alla som vill vara med kan vara med är något vi är jättestolta över, och det är liksom grunden i vår förening.

Innebandysektion

Utöver ett 30-tal fotbollslag har klubben numera även en innebandysektion som idag hyser 300 stycken barn och ungdomar. I och med den positiva ökningen har föreningen en intensiv dialog med kommunen och dess politiker i flera frågor, dels vad det gäller byggnationen av omklädningsrum och klubbhus vid Pema Arena, men även vad det gäller framtida investeringar för att klara av den kraftfulla medlemsökningen.

– Tack vare hela det här nya området, med Södra Ullstämma och Harvestad, kommer vi att få en explosion av medlemmar under de kommande åren. Om man får drömma lite skulle vi ha tillgång till en fullstor hall i anslutning till arenan, och kanske kunna starta lite fler sektioner i framtiden, ifall det finns möjlighet och intresse, säger Otterström och avslutar:

– Trots den framtida planbristen kan man konstatera att föreningen blomstrar som aldrig förr.