• På isen i nästan 20 år. Foto: Fanny Miles
  • För målvakten Kim Martin Hasson kommer ishockey alltid att finnas. Foto: Fanny Miles
  • Namnskylten på plats. I tre år har hon burit LHCs emblem. Foto: Fanny Miles
  • I dagarna kom hon hem från miniturneringen i Kanada där hon deltog tillsammans med resten av Damkronorna. Foto: Fanny Miles

HOCKEY – en värld i förändring

Trots Damkronornas framgång genom åren och trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, får kvinnliga hockeyspelare på elitnivå fortfarande inte lön för arbetet på isen.

–En vacker dag når vi nog målet att få betalt. Det är på väg att förändras, säger målvakten.

I storebrors fotspår

Kim började sin hockeykarriär som 9-åring. Storebror spelade och Kim hakade på. Snabba ryck över isen för både storebror och lillasyster och med ens hakade även pappa på och blev målvaktstränare.

– Vi är verkligen en hockeyfamilj. Alla tycker det är lika kul, säger Kim. Skridskorna hörde på den tiden hemma på Hammarbyisen och hockeykollegorna var bara killar.

– Jag var ensam tjej i laget men det var ingen som tyckte det var något konstigt med det. Jag behandlades på samma sätt som de andra i laget. När jag var runt elva eller tolv år gammal började jag spela med AIK-damer men fortsatte samtidigt att spela med killarna i Hammarby. Det var kul och givande att ha tjejerna vid min sida men killarna hade bättre träning så det var därför jag fortsatte med dem, säger Kim med lugn och självklar stämma. Tiden med AIK fortlöpte och parallellt med det spelade hon även med Malmö Redhawks.

I LHCs tröja

Sportlovsfirare kör med full gas i träningshallen när vi träffas men det är tomt i LHC-damers omklädningsrum. Ändå är det i allra högsta grad levande. I tre år har hon varit en del av det team som huserar sin hockeytid på Stångebro.

Maken på plats

Hennes man Jay blev nyligen folkbokförd i Sverige men paret träffades redan när Kim läste på college i Minnesota i USA.

–Jag spelade hockey på college i USA samtidigt som jag studerade ekonomi och marknadsföring, säger Kim och berättar vidare att damhockeyn respekteras på ett annat sätt i USA. Där måste collegehockeyn för damer betala lika mycket som för herrar.

OS-silver

Åren i USA ledde Kim till Ryssland men där stannade hon bara ett år då de ryska hockeyligorna inte var något bra men karriären har inte avstannat för det. Tillsammans med landslaget, som hon gjorde sin debut i som 13-åring, har hon bland annat tagit två VM-brons, ett OS-brons och den största bedriften, säger hon själv, var OS-silvret i Turin år 2006.

–Det var det största ögonblicket i min hockeykarriär. Det var en helt hysterisk mediabomb och det var svårt att fatta vad som just hade hänt. Vi märkte att fler tjejer började spela och intressera sig för hockey, nu när det fanns förebilder att relatera till, säger Kim.

”Fortsatte bara att träna”

Kim hör hemma i rinken. Hon glider över isen i snabba svängar och det är med avslappnad stil hon sedan rör sig i Stångebrohallens korridorer, som nästintill liknar en labyrint. Men att arbetet på isen skulle fortsätta under detta år var inte helt uppenbart i början av året. Rubriker och löpsedlar om att Martin Hasson lägger skridskorna på hyllan gick varma. Så blev det dock inte. Idag menar Kim att hon helt enkelt bara fortsatte spela.

–Jag har gjort det mesta inom damhockeyn och ses som en av de äldre spelarna. Jag funderade på att lägga av för att satsa på ett arbete som betalar lön men så fortsatte jag att träna på och nu ser jag framåt, säger spelaren med en axelryckning.

Förändring i sikte

Hon är van vid att prata hockey. Sportjournalister har en tendens att vilja uppmärksamma världens bästa hockeyspelare men på senare tid verkar media ha tystnat. Trots att armbågarna får jobba hårt i damhockeyvärlden tycker Kim sig se att det trots allt går framåt.

–Damhockey har blivit bättre och det betraktas mer seriöst. Inom LHC kan jag se att även om damsidan inte får lika mycket pengar, så satsar man ändå. Mike Helber har till exempel varit ett enormt stöd för Linköpings damhockey, poängterar Kim. Det skyndar långsamt i hockeyvärlden men för Kim finns inga alternativ.

–Det händer så mycket på isen och det är en fantastisk lagsammanhållning när man är där ute tillsammans. Hockey ska alltid få finnas i mitt liv.