• Susanne "Ussa" Källkvist har jobbat inom föreningen sedan 2001 är en uppskattad medarbetare. Foto: Max Elofsson
  • I Stångebrohallen ligger hennes kontor. Foto: Max Elofsson
  • Ussa på läktaren i Stångebrohallen. Foto: Max Elofsson

Hockeyn har blivit en livsstil för Ussa

Inom organisationen av Linköpings Hockey Club är Susanne Källkvist en av föreningens mest omtyckta personer. Hon jobbar på ungdomskansliet men är även den som alltid ställer upp i vått och torrt. Vad det än gäller.

Susanne, eller Ussa som hon kallas och så gott som alla känner henne som, har sedan 2001 jobbat aktivt inom LHC. Allting började när hennes äldsta son började spela hockey.

– Då var man ju alltid här. Jag tittade på när de tränade och när det var A-lagsmatch ställde man upp ideellt med att sälja korv och kaffe i periodpauserna, säger Ussa.

Sedan började hennes yngsta son att också spela och succesivt blev Ussa också allt mer intresserad av sporten, i och med sönernas aktivitet och att hon tittade på fler och fler matcher. I dag spelar de inte hockey längre och Ussa beskriver det som att det numera är hon som är familjens mest hockeyintresserade person.

Innan Ussa började arbeta inom LHC jobbade hon på lönekontoret på Ericsson i Linköping. När de blev tvungna att säga upp några av de anställda så såg hon att det fanns en ledig tjänst på ungdomskansliet som hon valde att söka. Nu har hon varit kvar på samma jobb i 15 år och än så länge har hon inga planer på att ändra på det.

– När jag såg att de sökte en person till ungdomskansliet så tänkte jag att jag är ju där så mycket ändå och jag hade börjat intressera mig ordentligt. Annars kunde jag inte så mycket innan men längs med vägen har jag lärt mig mer och mer. Jag har ett jättekul jobb där inte en dag är den andra lik. Det har blivit som en livsstil och jag brinner verkligen för hockeyn och ungdomar, säger hon.

Att jobba på ungdomskansliet innebär att hon har hand om alla ungdomar inom LHC. På datorn vid sitt kontor arbetar hon mycket med ett särskilt program speciellt framtaget av Svenska Ishockeyförbundet där alla spelare är samlade upp till A-lagsspelare. Ussa har alltså hand om dem som är födda 2001 och senare. Där lägger hon in övergångar av spelare och mycket annat. Att tillhandahålla lägenheter till spelare som kommer utifrån till föreningen ligger också på hennes ansvar.

På fritiden gillar Ussa att åka till sommarstugan med sin sambo. Det tar bara en timme med bil till stugan i Nydalen som ligger mellan Motala och Askersund. Då kan hon koppla av och tänka bort jobbet över helgen. Nu när hockeysäsongen precis har startat blir det inte lika många helger spenderade vid stugan, utan då föredrar hon att gå på match om LHC spelar hemma.

– Jag missar aldrig en match. Då har jag inte lika mycket tid att kunna åka till stugan men det får man ta helt enkelt, säger Ussa Källkvist.

Förutom att åka till stugan i Nydalen så gillar hon att resa mycket. Allra senast var hon och sambon en långweekend i Milano i Italien.

Man skulle kunna kalla Ussa för en av LHC-personalens viktigaste pjäser, i och med att hon alltid är den som ställer upp och hjälper till när det krisar. Det kan handla om allt ifrån att en kassaapparat i kiosken strular till att domaren som ska döma en match inte har dykt upp. Då ser hon till att saker och ting löser sig. Hon säger att hon nästintill alltid är tillgänglig ifall det skulle vara någonting och att mobiltelefonen alltid är påslagen.

Ussas sambo jobbar även han inom hockeyn. Han är lagledare för J-20-laget och tillsammans bor de inte långt ifrån deras gemensamma arbetsplats. Från lägenheten på Storgatan i centrala Linköping kan man promenera till Stångebrohallen och de olika kontoren på endast några minuter, vilket är skönt ifall hon skulle behöva rycka ut med kort varsel. De försöker att inte prata allt för mycket om ishockey när de är hemma. Det kan de göra tillräckligt ändå på arbetstid.

Anledningen till att hockeyintresset väcktes har vi varit inne på, tack vare sönerna. Men hur kom det sig då att det har utvecklats och har tagit över till den grad att Ussa numera är den mest hockeyintresserade i familjen? Det säger hon beror på farten och intensiteten i spelet. Att se en match live är bland det roligaste hon vet. Hon har aldrig spelet hockey själv men däremot fotboll när hon var yngre. Däremot tycker hon inte att fotboll är lika roligt att se, varken på tv eller i verkligheten.

– Jag tror alltid på laget och i år tror jag vi kan vinna SM-guld. Jag tycker de nya spelarna verkligen har visat framfötterna under försäsongen så det ska bli riktigt kul att följa laget, säger Ussa.

Ussa Källkvist

Ålder: 55

Bor: I Linköping

Jobbar: Ungdomskansliet på Linköping Hockey Club

Intressen: Shoppa, resa och träffa vänner