• David Less, Louise själv bredvid ZZ-Tops gitarrist Billy Gibbons. Foto: Dan Bratt
  • Louise med sitt munspel kan höras på nya plattan. Foto: Per Kristansen

Hoffsten, Gibbons, Lundberg och Presley

Louise Hoffsten tolkar Elvis Presley på den nya plattan ”Bring out the Elvis”. Till sin hjälp hade hon både ZZ-Top gitarristen Billy Gibbons och journalisten Börje Lundberg.

Äntligen säger Louise Hoffsten när vi rings vid under gårdagens eftermiddag och hon befinner sig i Umeå för att spela sin musik tillsammans med en pianist.Vi ska prata om hennes nya platta som dröjt och dröjt.

– Vi spelade in den under fem dagar i Memphis med några av stadens bästa bluesmusiker. I vanliga fall så har man inte ställt in trumljudet under den korta tid vi var där men det var så jag ville ha det, berättar Louise och fortsätter med att prata om att hon ville göra Elvis låtar till sina. Det är inte heller särskilt vanligt att kvinnor tolkar just hans musik men Louise ville försöka.

– Via Steffo Thörnqvist så kom jag i kontakt med Börje Lundberg som är en gammal kollega till Steffo och även en Elviskännare av rang. Jag fick komma hem till honom och prata om Elvis och hans musik. Sedan satte han även ihop en låtlista som han tyckte skulle passa. Alla kom inte riktigt med men flera av dem har jag nu spelat in.

Till studion kom även ZZ-Tops gitarrist Billy Gibbons. En man som sällan eller aldrig gästar någon annans platta. Senast var när han för många år sedan bidrog med gitarr och lite hummande i Queens Of The Stoneages ”Kill The Witch”.

– Han hade hört min bluesplatta och tyckte tydligen om den. Vi blev jätteglada när han ville komma och gästspela på plattan. Jag och producenten David Less trodde att ”King Creole” skulle passa och det gjorde den också. Det blev jättebra. Billy är verkligen en riktig gentleman och supertrevlig, berättar Louise som var aningen nervös över att möta den välkände och skäggprydde världsstjärnan.

– Vi var alla lite osäkra på om han skulle dyka upp, men när han kom så spred han musikglädje och trivsel runt i studion.

Nu ska Louise landa lite andra projekt men innan dess vill hon njuta av att plattan är ute och nu kan höras. Sedan får vi se vad som händer i framtiden.

– Självklart vill jag ut och spela men jag måste ta hand om min hälsa i första hand. Jag orkar inte fara omkring hur mycket som helst utan väljer lite mer vad jag vill göra istället. Det var tal om en krogshow ett tag men det gick lite i stå vilket är synd då jag hade tyckt det var bra att vara på ett ställe och spela på istället för att åka omkring i landet. Jag vill även tillbringa mer tid med min familj, min son börjar bli stor och det går så fort att man vill vara med så mycket man kan, säger Louise Hoffsten som även berättar att en sak hon och Elvis har gemensamt förutom musiken är att båda talar en bred dialekt.

- Han var ju från Tupelo i Mississippi och jag från Linköping i Östergötland, skrattar Louise Hoffsten till avslutning.