• Linköpings Segelsällskap sprudlar av entusiasm. Här ser vi arbetsledaren Sune Näslund, kappseglingsnämndens ordförande Filiph Waern och föreningens ordförande Per Johansson. Foto: Dennis Petersson
  • Under helgen anordnades den årliga sjösättningen. Foto: Dennis Petersson
  • Med det nya varvsområdet har föreningen fått ett jättelyft. Foto: Dennis Petersson
  • Att sjösätta båtarna är ett avancerat och omfattande arbete. Foto: Dennis Petersson
  • LSS är en anrik förening som bildades redan 1912. Foto: Dennis Petersson

Höga lyft - starten för segelsäsongen

– Äntligen! Som vi har väntat, utbrister Per Johansson, ordförande för Linköpings Segelsällskap, medan han betraktar den stora lyftkranen. I helgen anordnade föreningen den årliga sjösättningen, startskottet för segelsäsongen, och vår tidning var på plats vid det avancerade och omfattande arbetet. Totalt intog ett 100-tal båtar hamnen.

Den anrika Linköpingsföreningen som bildades för över 100 år sedan, nämligen 1912, sprudlar av entusiasm och framåtanda. I tre år har de huserat, med båtvarv och klubbhus, norr om E4:an, bara ett stenkast från segelbåtshamnen. I och med kommunens satsning på det nya varvsområdet kunde segelsällskapet få ett välkommet lyft. Numera har de allt samlat på ett enda ställe, något som underlättar arbetet.

Ett jättelyft

– Inte bara det, även gemenskapen har blivit bättre. Tidigare hade vi vår bas söder om motorvägen, vilket innebar att all aktivitet vid det gamla varvsområdet upphörde efter sjösättningsdagarna. Nu är det liv och rörelse här året om, förutom kanske mitt på sommaren när många båtägare flyttar ut mot kusten, så det är ett jättelyft för oss, berättar ordförande Johansson.

– Kommunen har som ambition att göra Linköping till en sjöstad. Gamla Stångåstråket har blivit väldigt mycket mer attraktivt och under sista delen av 2016 har det byggts ett antal grillplatser och andra uppehållsområden i anslutning till den cykelväg som tidigare anlades. Det tycker jag är positivt, fyller arbetsledare Sune Näslund i.

Som en familj

Tillsammans med kappseglingsnämndens 21 år unga ordförande Filiph Waern tar de emot vår tidning i det, sedan några år tillbaka, nya klubbhuset. "Vi är som en enda stor familj", förklarar de, och är noga med att understryka att föreningens, i dagsläget, 370 medlemmar hjälper varandra och utgör ett stort utbud av olika kompetenser, något som gjorde att flytten till det nya varvsområdet både blev smidig och billig, men framförallt rolig.

– Vi klarade i stort sett allt själva och engagemanget kring flytten var väldigt stort. Nu visar många medlemmar upp det nya området med stolthet och det var aldrig några problem att få folk till att hjälpa till, förklarar Näslund.

– Vi har verkligen fått en nystart. I höstas uppskattade jag att det hade gått åt omkring 6 000 frivilligtimmar att färdigställa det nya klubbhuset, vilket är fantastiskt fint. En stor eloge till alla som har varit med och bidragit, lägger Johansson till.

Startskottet

Under den gångna helgen var en mobil lyftkran på plats för att sjösätta de många segelbåtarna, vilket var det symboliska startskottet för årets säsong. Föreningen organiserade tillfället samtidigt som själva lyftet var en affär mellan varje medlem och entreprenören. Totalt finns det 120 båtar vid Linköpingsvarvet, ett 100-tal av dessa intog sin plats i hamnen.

– Med tanke på det tilltalande vädret under påsken har man längtat extra mycket efter årets sjösättning. Det bästa med vår hamn är den höga tillgängligheten, om det är fint väder en eftermiddag är det bara åka ner och ta en sväng på Roxen, säger Johansson.

– Möjligheterna härifrån är stora, man når både väst- och ostkusten på ett ganska enkelt sätt, så Linköping är absolut en sjöstad, avslutar Filiph Waern.