• Under onsdagen blir helt klart om om Gabelic kommer med till Bryssel. Foto: Tommy Pettersson
  • Alla partier slutspurtade under lördagen på Gyllentorget. Här avlöses högerns ordförande i SDU, Gustav Kasselstrand av mer radikala Folkpartiet. Foto: Tommy Pettersson

Högervågen svepte över Europa

Det var en nervös och spänd Aleksander Gabelic som deltog i sossarnas valvaka nere på krogen Champ i söndags. Strax före midnatt stod det klart att partiet hade gjort ett ungefär lika dåligt val som förra gången det begav sig 2009.

När dessa rader skrevs var det inte klart om Gabelic tar plats i Europaparlamentet. Drygt 25 procent krävs det för att socialdemokraterna ska få sex kandidater och då är Aleksander med på den politiska banan.

Under måndagen inledde länsstyrelserna den slutliga rösträkningen och då räknas alla röster igen tillsammans med personröster. När räkningen är klar fastställer Valmyndigheten på grundval av valresultatet vilka ledamöter och ersättare som tar plats i Europaparlamentet.

Intensiv kampanj

 Socialdemokraterna i Östergötland får exakt samma resultat som valet 2009 och i antalet röster sett ökar då Socialdemokraterna med 4 500 röster i länet. Nu hänger det på tiondelar av procent när poströsterna väl är räknade och när personkryssen är klara kanske dessa kan bättra på Gabelics chanser ytterligare.

– Vi får vänta till tisdagen eller till och med onsdagen för att vara helt säkra på platsen, säger Aleksander Gabelic vidare.

– Det har varit en väldigt bra valrörelse och jag har åkt runt i halva Sverige de senaste två månaderna. Vi har knackat dörr, varit med på torgmöten och pratat med folk i gammal god folkrörelsetradition. Jag har gjort vad jag kunnat och nu får jag se vad väljarna säger.

Över 1,2 miljoner hade förtidsröstat inför söndagens EU-val vilket är klart mer än för fem år sedan då det var lite mer än 900 000 som förtidsröstade. Valdeltagandet stannade på blygsamma 49 procent. Vid förra EU-valet 2009 var deltagandet 45,5 procent.

Höstens val

I Östergötland har Socialdemokraterna genomfört drygt 29 000 samtal under våren och under valrörelsen har man i Linköping gjort vad man kunnat.

– Vår kampanj ute i bostadsområdena, på skolor och på arbetsplatser har varit den mest genomarbetade i modern tid. Vi finslipar nu våra kommunikationsmetoder inför höstens val, säger Stina Edlund, arbetarkommuns ordförande i Linköping.

SAP har alltså fått 4 500 fler röster i EU-valet och till höstens val vill man öka det med ytterligare 8500 röster. Målsättningen är 105 000 röster.

– Socialdemokraterna ligger kvar på exakt samma nivå som förra valet medan Moderaterna tappar med 4,4 procentenheter. Moderaterna tappar 4 000 röster i länet. Hur det går med väljarnas syn på regeringsduglighet när det gäller Moderaternas gigantiska tapp ska bli intressant att följa. Höstens val kommer att handla om regeringsduglighet för jobb, utbildning och omsorg, säger Lena Micko, socialdemokraternas distriktsordförande.