• Till sommaren saknas det drygt 100 sjuksköterskor på US i Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Högre lön för sjuksköterskor

Studentuppropet ”Inte under 24 000 i ingånglön” fortgår. På onsdagen hölls en manifestation på utvalda orter runt om i landet för att sätta press på politikerna ytterligare.

– Vi vill att tre års studier ska löna sig. Politikerna måste ta sitt ansvar och sluta rulla bollen vidare. Det senaste jag hörde idag var att ansvariga politiker tycker att man ska finna sig i situationen. Det är befängt, vi fortsätter vårt upprop tills kravet är mött, säger Joakim Persson, sjuksköterskestudent vid Linköpings universitet. Landstingsanställda sjuksköterskor i Sverige har varierande löner vilket medför att staden för arbetet kan vara avgörande för månadsinkomsten. Variationen skiftar mellan 20 500 till 22 500 i ingångslön.

21 000 i lön

På US i Linköping ligger en ingångslön för en nyutexaminerad sjuksköterska, inom offentlig sektor, på drygt 21 000 kronor, vilket är bland den lägsta ingångslönen för sjuksköterskor i Sverige.

– De senaste uppgifterna från Landstinget i Östergötland var att ingångslönen ska landa på 21 700 kronor men jag har klasskompisar som fått jobb på US med en ingångslön mellan 22 800 kronor till 23 700 kronor. Det rör på sig lite men inte tillräckligt mycket, säger Joakim Persson. Medellönen för en sjuksköterska ligger strax över 24 000 kronor, mäns ligger högre än kvinnor.

Dålig löneutveckling

Joakim Persson förstår att arbetsgivaren måste vara lojal mot de redan verksamma sjuksköterskorna och därför kan en förhöjd ingångslön för en nyutexaminerad sticka lite i ögat. Han menar dock att man måste se det långsiktigt.

– Som det ser ut idag så finns det ingen löneutveckling. Därför är en bra ingångslön nödvändig, säger han.

Kampen fortsätter

Löneuppropet har pågått sedan 2011 då det startades av sjuksköterskestudenter i Umeå. Intresset har vuxit och fler och fler studenter ansluter sig. Behovet av sjuksköterskor ökar ständigt men utrymmet för högre löner verkar inte ge med sig. Statistiska centralbyrån siar om en framtid där 30 000 sjuksköterskor kommer att saknas inom de närmsta 20 åren.

– Till sommaren saknas det drygt 100 sjuksköterskor till US i Linköping. De avdelningar jag har sökt jobb hos saknar personal redan idag. Det finns en påtaglig brist, säger Joakim Persson. Manifestationen pågick i fyra orter runt om i Sverige.

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se