• Göran Sarring sätter upp sommarteater på Löfstad slott. I år är det Ludvig Holbergs komedi Jeppe på berget som spelas. Foto: Fanny Miles

Holberg på Löfstad

Göran Sarring fortsätter med sommarteaterns publikframgångar på Löfstad slott. För nionde gången sätter han upp ett klassiskt komediskådespel i Gästabudssalen.

I år bjuds det på Ludvig Holbergs Jeppe på berget med Claës Weinar i huvudrollen. I skådespelet får publiken möta en enkel bonde som utsätts för ett skämt. Han sups ner av en grupp baroner, får tjusiga kläder på sig när han sover ruset av sig och vaknar i baronens säng. Han tror att han är baron och att han tidigare enbart varit förvirrad. Som sig bör i en komedi uppstår här förvecklingar och missförstånd.

Klassiska komedier

Göran Sarring föredrar 1700-tals komedierna.

– De klassiska komedierna är lurigt skrivna och har lagt grunden för all komedi. De innehåller människokännedom, visdom och livserfarenhet, menar Göran Sarring.

I fjol satte han upp, för många välkänd, Moliéres Hustruskolan. Föreställningen blev en stor succé.

– Jag fick möjligheten att arbeta med samma ensemble i år och kände med en gång att Claës Weinar var som gjord för huvudrollen i Jeppe på berget, säger Göran Sarring.

Återkommande ensemble

Ensemblen består, förutom av Claës Weinar, även av Yvonne Lundeqvist, Jenny Antoni och Joel Berg.

– Min favoritpjäs är alltid den jag arbetar med just nu. Man får bearbeta manus så att det passar för den ensemblen man har att arbeta med, förklarar Göran Sarring.

Tidiga bokningar

Sommarteatrarna på Löfstad lockar många. Kanske är det atmosfären som slottet skänker, kanske är det ensemblens skicklighet. Oavsett vad så började bokningsförfrågningar för årets föreställning att komma redan i september.

– Det är alltid en blandad publik som kommer. Vi förväntar oss mellan 2000-3000 åskådare sammanlagt, säger Göran Sarring.

Jeppe på berget har premiär på fredag. Där efter spelas den 20 kvällar fram till midsommar.