• Linköpingskonstnären Hasti Radpour är näst ut i konststafetten på Östergötlands museum. I lördags ägde vernissagen rum. Utställningens dragplåster är ett imponerande konstverk. Utställningen ”M v h Torkställningen” är skapad med fokus på Hastis egna liv. Foto: Dennis PeterssonFoto: Dennis Petersson
  • Utställningen "M v h Torkställningen" är skapad med fokus på Hastis egna liv. Foto: Dennis Petersson
  • Människor och djur är de huvudsakliga motiven. Foto: Dennis Petersson
  • Utställningens dragplåster är ett imponerande konstverk. Foto: Dennis Petersson

Hon är näst ut i konststafetten

Hasti Radpour intog länsmuseet

För tio år sedan lämnade Östergötlands museum ifrån sig stafettpinnen för allra första gången, sedan dess har östgötska konstnärer banat väg för varandra med två utställningar varje år. Sist visade Mattias Hofvendahl upp sina verk, den här gången är det Hasti Radpour som står i rampljuset. – Det betyder väldigt mycket för mig, säger Linköpingskonstnären.

? Det finns ingen fysisk stafettpinne som konstnär efter konstnär tar emot och för vidare, men i Östergötlands museums projekt ”Stafetten” är det utställarna själva som bestämmer. Konstkonsulenten Lena Wiklund och hennes kollegor satte bollen i rullning år 2006, sedan dess har över 30 östgötska konstnärer visat upp sin konst för att samtidigt välja ut sin efterträdare, detta två gånger varje år.

– Vi ville se vad som egentligen händer om ett museum inte får bestämma vilka eller vem som får ställa ut, det är ganska intressant. Vad händer om konstnärerna själva tar över ansvaret? Det har vi undersökt under de senaste tio åren, berättar Lena Wiklund.

En ny dimension

Satsningen har givit museet ytterligare en dimension, men framförallt har den givit talangfulla konstnärer chansen att synas. Med vernissage under lördagen intog Linköpingskonstnären Hasti Radpour utställningslokalen med sitt unika uttryck. Under namnet ”M v h Torkställningen” har hon samlat figurativa målningar med djur och människor där hon framförallt har använt sig av akryl, bläck och torrpastell.

– Det ska bli jättespännande att ställa ut här. Jag har hela tiden velat få chansen, så jag blev väldigt glad att Mattias (Hofvendahl) valde mig, säger Hasti och fortsätter:

– Jag vill att den här utställningen ska berätta om mig. Jag hade mitt eget liv i fokus när jag skapade den, tidigare har jag mest utgått från generella frågor så som mänskliga rättigheter. Det betyder väldigt mycket för mig, att kunna se mina verk i en miljö som den här.

Lång meritlista

Redan som tonåring var hon fast besluten om att bli konstnär. Hon studerade vid Konstakademin i den iranska huvudstaden Teheran innan hon kom till Sverige år 2007. Efter det har hunnit med att vidareutbilda sig på så väl Konstfack i Stockholm som vid slöjd- hantverk- och formgivningsprogrammet på Linköpings universitet.

– När jag kom till Sverige tyckte jag att språket var det allra viktigaste, speciellt som konstnär, för att kunna kommunicera och komma in i samhället. Efter utbildningen här i Linköping gick jag med i Konstföreningen ALKA och fick en ateljé där, berättar Hasti Radpour, som redan nu har valt vilken konstnär hon lämnar över stafettpinnen till vid nästa stafettutställning i höst, nämligen Väderstadkonstnären Morgan Johansson.

– Jag tycker han är en fantastisk tecknare.