• För några år sedan var hon arbetslös, idag driver Susanne Jensen Belanger, ursprungligen från Örebro, en unik verksamhet i Linköping. Foto: Dennis Petersson
  • I butiken "Välkommen åter" finns det många fynd, bland annat en perkolator från 1800-talet. Foto: Dennis Petersson

Hon började om efter hjärtoperationen

"Ett tag kändes det hopplöst"

Idag driver hon en unik verksamhet, med sin Second Hand-butik på Kettilsgatan som grund, men för bara några år sedan var situationen helt annorlunda. När Susanne Jensen Belanger hade genomfört en hjärtoperation hade hon svårt att komma ut i arbetslivet, hon blev arbetslös gång på gång, tills hon satte ner foten och tog sig uppåt av egen kraft. – Jag insåg att det inte fanns någon annan än jag själv som kunde lösa situationen, berättar hon.

Stearinljusen är tända och lokalen, vars innehåll består av väl utvalda saker från förr och nu, förmedlar en hemtrevlig känsla. På en stol längs ena långsidan sitter Susanne Jensen Belanger när vår tidning kliver in i Second Hand-butiken "Välkommen åter", belägen i Linköpingsstadsdelen Vasastaden. Här finner hon ett lugn, det har hon gjort de senaste tre åren, ända sedan hon startade verksamheten.

– Innan jag skaffade den här lokalen hade jag varit sjukskriven ett tag, för en hjärtoperation, och dessutom varit arbetslös. När jag var frisk igen skulle jag ut i arbetslivet och är man då i min ålder, och dessutom saknar akademisk utbildning eller annan specialitet är det väldigt svårt. Jag började jobba på ett ställe, men när de inte längre fick bidrag för mig fick jag gå, berättar hon och fortsätter:

– Ett tag kändes det hopplöst, men jag insåg att det inte fanns någon annan än jag själv som kunde lösa situationen, så då tog jag vara på min hobby, alltså vackra saker, och startade upp den här butiken tillsammans med en vän, sedan fortsatte jag på egen hand.

Fler verksamhetsdelar

Efter ett tag märkte hon att verksamheten inte riktigt gick ihop sig, så hon valde att addera ytterligare ett ben till verksamheten, något som hon kände till väl. När Susanne var ung reste hon runt mycket i världen, träffade en man i USA och fick barn tidigt, dessutom drev hon en städfirma, något hon återigen startade upp.

– Sedan dess har jag även utbildat mig till Reiki-healer, och nu på senare tid också balansinspiratör, något jag drar igång med under våren. Det handlar om att hitta en balans i vardagen, att man inte väntar på semestern för att få tid till återhämtning, utan att man vilar en kort stund varje dag, något som verkligen behövs i dagens samhället, säger Susanne och fortsätter:

– Många kvinnor säger så här: "killar kan inte göra flera saker samtidigt, men jag minsann, jag kan multitaska". Det är ingenting att vara stolt över, för vi människor ska inte göra så. När vi lagar mat, då lagar vi mat och inget annat.

Komma igång

Nu driver hon en minst sagt unik verksamhet på Kettilsgatan i Linköping, en verksamhet hon hoppas fler ska få upp ögonen för.

– Framöver hoppas jag att fler hittar hit och att jag verkligen kommer igång med mina nya verksamhetsdelar. Det vore jättekul, avslutar Susanne Jensen Belanger.