• Paweena Praipruk driver numera Zigges frisörer och i början av december öppnade hon sin tredje salong på Banérgatan i Vasastan. Foto: Dennis Petersson
  • American Crew är ett av de märken som frisörerna använder sig av. Foto: Dennis Petersson
  • Skäggvård är en viktig del av verksamheten. Foto: Dennis Petersson

Hon brinner för att utveckla frisöryrket

För 22 år sedan öppnade Per Nord Zigges frisörer på Ikanohuset i Linköping, två år senare gjorde praktikanten Paweena Praipruk intåg i bilden. Sedan sex år tillbaka är det hon som driver företaget, och med ett brinnande intresse, och en ambition, att hela tiden utvecklas har hon tagit verksamheten till nya höjder. Nyligen öppnade hon en salong i Vasastan och fler är på gång. – Branschen står aldrig still, man måste hänga med hela tiden, säger entreprenören.

Med en mor som är frisör kom Paweena Praipruk från Thailand till Sverige som liten. Att hon själv skulle välja samma bana har inte alltid varit självklart, men när det väl blev dags för gymnasiet föll det sig helt naturligt. Redan under det första året på frisörskolan, år 1996, kom hon i kontakt med Per Nord och Zigges frisörer i Linköping, som elev och praktikant. Nu, 20 år senare, äger och driver hon det anrika företaget.

– När jag gick ut från frisörskolan blev jag butiksansvarig direkt, och redan från början har vi haft diskussioner om att jag en dag ska ta över. Både Per och jag kände att vi vurmade för samma saker, så han skickade årligen iväg mig på flertalet utbildningar och för sex år sedan tog jag över salongen på Ikanohuset, tidigare än väntat, då han valde att förtidspensionera sig, berättar Paweena och fortsätter: 

– När jag tog över hade jag inga som helst planer på att utöka, men sedan har det bara växt fram hos mig. Det som har varit viktigt under den här processen har varit att bibehålla kontrollen och se till att utveckla det vi är bra på, alltså hår och inget annat, samtidigt som vi fortsätter att vara gemytliga, personliga och intima. Målet har aldrig varit att skapa en frisörkedja som finns i var och varannan stad. 

Två nya salonger

Under hennes händelserika år vid rodret har Zigges frisörer utökats med två salonger, dels en barbershop vid Galleria Filbyter, men också en mindre, mer intim, salong på Banérgatan i Vasastan. I början av december slog hon upp portarna till det senaste tillskottet.

– Från början drev min mamma en frisersalong i de här lokalerna, men när hon slutade såg vi en möjlighet att öppna en lite mer personlig salong i en stadsdel vi ser som utvecklingsbar. Det är ju väldigt många som gärna vill bo här och Vasavägen är ett naturligt stråk att röra sig på, så vi ser många fördelar, säger Paweena Praipruk.

Framtidsplaner

Planerna att utöka ytterligare finns där, och två nya salonger befinner sig just nu under luppen.

– Det bästa med frisörbranschen, eller modebranschen i helhet är att den är utvecklingsbar, den står aldrig still, man måste hänga med hela tiden. Det gäller inte bara att utveckla sig framåt, utan även plocka upp de trender som varit. Kan man sin historik har man helheten gratis, avslutar entreprenören.