Hon gör verklighet av idéerna

Marianne vill se ett mer levande Linköping city

I år har Linköping fått två nya ledare: marknadsansvarige Mia Athlöf och vd:n och cityutvecklaren Marianne Lindh.

– Vi sätter tydliga mål och gör vad vi kan för att nå dem, något som kräver strategi och målfokus för att lyckas. Det är skönt att slutföra projekt.

Marianne Lindh är vd och cityutvecklare på Linköping city samverkan. Hennes arbetsgrupp kommer med förslag och fungerar som ett filter gentemot politiker och andra beslutsfattare.

– Allas röster från handlare, fastighetsägare och kommunen ska få höras på våra styrelsemöten. Det gäller att respektera varandra trots att organisationerna ser så olika ut. Alla utgör en viktig kugge och tanken är att man med hjälp av samverkan ska få Linköping att växa både storleks- och befolkningsmässigt. Vi behöver marknadsplatser, miljö- och besöksnäringar och fler gator, torg och stråk. Då kan vi ta tillvara alla gäster i vår stad.

Staden går först

Marianne ser en viktig skillnad mellan hur man väljer stad i dag jämfört med tidigare.

– Förr sökte sig människorna till de stora jätteindustrierna och handelsplatserna oavsett var de låg. I dag väljer människorna stad i första hand. De vill bo någonstans där de kan leva, äta, resa och shoppa. Oavsett om det finns företag som lockar måste det andra också finnas. Vi vill ge studenter chans att bo kvar och dra igång egna företag.

Handelsbakgrund

Marianne läste en utbildning på KTH i Jönköping som var skräddarsydd för utveckling av stadskärna och shoppingcenter. På 90-talet inledde hon sin karriär inom handeln, och var med 1994 då Ikanohuset öppnade. Hon har jobbat som centrumledare sedan 2001 och kommer senast från en tjänst som stadsutvecklare i Motala. Hon har jobbat som centrumledare och har haft sin cityutvecklartjänst här i Linköping sedan årsskiftet.

– Jag blev väldigt driven i utbyggnaden av stadskärnan som är så viktig för att Linköping ska växa.

Skillnaden mellan köpcentrum och stadskärna är att köpcentrum har en fastighetsägare medan det i city kan uppstå konflikter bland alla inblandade. Hon upplever ändå att det är högt i tak och att alla för det mesta vill dra åt samma håll för ökad samverkan.

– Det är vårt jobb att få dem att jobba ihop, och det går bra! 2006-2009 drev Cityföreningen ett cityprojekt vilket ledde till att man 2009 blev utsedd till Årets stadskärna.

Tillämpar kunskap

Marianne mår som bäst när familjen mår bra och när hon kan få jobba som hon gör nu: med ett jobb som både ger utmaningar och mer kunskap.

– Alla har en ryggsäck med kunskap som kan plockas fram. Den är i ständig förändringsprocess och blir bara större med tiden. Det är otroligt fascinerande hur marknaden förändras så att vi hela tiden får nya kunskaper. Man blir aldrig fullärd.

Mariannes främsta styrka ligger i att hon är strategisk och positiv, och har lätt att få med sig människor.

– Jag startar, genomför, följer upp och avslutar! Driver hela projektet i hamn. Jag är 40+ och inser att jag inte klarar allt. Målsättningen är att vara mer realistisk och inse vad som är genomförbart. Som ung och hungrig gick jag på minor, men attans vad nytta jag har av dem i dag, jag hade inte velat ha det ogjort.

Ibland dyker det upp hinder på vägen hon inte kan råda över, och då är det förstås bara att acceptera.

Öppna spjällen

Marianne tycker det är viktigt att vara sig själv i allt man gör.

– Många gånger kan det vara tufft både privat och i arbetet. Är du stolt och tror på dig själv kommer det gå bättre. Och var öppen för att ta hjälp. Ut med tentaklerna: ta in och lär dig nytt!

– Jag ser jättemycket fram emot att utveckla organisationen. Nästa år ska det synas att det är jag och marknadsansvarige Mia Athlöf som sitter och jobbar. Killarna har gjort ett fantastiskt jobb med Linköpings city, och vi har en god grund att stå på!

 

Profilen Marianne Lindh

Född: I Linköping.

Bor: I Åtvidaberg.

Ålder: 40+.

Yrke: vd och cityutvecklare på Linköping city samverkan.

Familj: Make Niclas och barnen Linnéa 14 år och Theo 10 år, samt lilla gråspräckliga katten Morris.

Fritid: ”Den går åt mina barn och deras intressen friidrott och fotboll”.

Läser: ”Allt. Har alltid en bok igång. Är med i en bokklubb i Åtvidaberg, vi läser och diskuterar olika genrer. Läsning är mitt sätt att slappna av”.

Favoritmat: Mammas mat, helst fläskfilén!

Motto: Var den du är, och var stolt över det! Då gör du ett bättre jobb och är en bättre medmänniska.