• Charlotta Mattsson är kvinnan bakom den lysande fasaden på Engelska skolan. Foto: Julia Kimell
  • De fyra lysande fiskarna snurrar runt på Engelska skolans innergård, till lugnande musik. Foto: Julia Kimell

Hon lyser upp Linköping

Vinterljus gör Linköping till en trevligare plats när mörkret kryper på. Ljusdesignern Charlotta Mattsson står bakom tre av installationerna, bland dem de lysande fiskarna på Engelska skolans innergård som snurrar runt till musik.

Belysningen sträcker sig i år från stadsbiblioteket via Engelska skolan till Lektorshagen. Temat i år är Fantasia och tanken är att barn ska tilltalas extra mycket.

– Det är kul att göra tre helt olika installationer. Riktigt inspirerande att det finns en röd tråd som håller ihop konstverken, säger Charlotta som förutom fiskarna även gjort Engelska skolans färgskiftande fasadbelysning och de lysande insekterna på Folkungagatan.

Uppmuntrar till motion

Vinterljus har tre syften: få ut oss på motionsrunda utifrån folkhälsoperspektiv, inspireras till att upptäcka nya platser i vår stad och att känna oss trygga och säkra då många söker sig till samma upplysta stråk.

– Det är viktigt att vara ett bra team som jobbar mot samma mål. Jag har haft bra leverantörer, montörer och tekniker till hjälp mot det färdiga resultatet, utan dem hade det inte fungerat. I juni hade Vinterljus projektledare första mötet då vi gick igenom förslag på platser och idéer. I september körde vi igång med provbelysning, val av armaturer och kalkyler innan vi avslutningsvis hade vi cirka en vecka ute i verkligheten då alla bitar föll på plats, berättar Charlotta.

Tekniska verken förgyller Lektorshagen med bil i träd, lysande legobitar och ett utedisco. Konstnären Roland Thörnqvist har gjort 150 000-konstverket vid biblioteket.

Charlottas fiskar är gjorda i kompositmaterial och lyser gröna, röda och gula. När ljusdiodrarna mixas blandas olika färger, vilket ger ett stämningsfullt intryck.

– Det är led-lampor i dem som håller länge, precis som i insekterna på Folkungagatan som är uppbyggda av ljusslangar och ljusslingor av samma sort som i juldekorationer.

Från idé till installation

Charlotta Mattsson har gått en tvåårig inredningsutbildning i England följt av två år Ljusdesign på Tekniska högskolan i Jönköping. Hon startade Tindra design 2001 och var med 2004 då vinterljus arrangerades för första gången, då vid Stångån. Det vankas alltså tioårsjubileum nästa år, och Charlotta planerar att medverka. Hon är specialist på offentlig belysning och privat trädgårdsbelysning. Det är hon som ligger bakom årets nya julbelysning på Klostergatan, Storgatan och Nygatan med draperier, stjärnor och bollar.

– Mitt första arbete var på Tekniska verken då jag fick vara med och göra allt från att koppla kablar till att montera armaturer i stolpar. Mycket lärorikt! Inom den här branschen kan man inte stagnera, det finns alltid något nytt att lära sig.

Inspiration får hon från sina barn, naturen och samhället. Hon brukar vara ute i skogen och se vad som händer när ljuset reflekteras på olika sätt.

Efter vinterljus lyst klart då? Då får Charlotte ta med sig sina fiskar och insekter hem, men hon har redan hemliga planer på vad hon ska göra med dem.