• Elisabeth Larsson sitter och filosoferar på sitt kontor. Foto: Max Elofsson
  • Hospitalskliniken ligger på Torggatan 6 i Linköping. Foto: Max Elofsson

Hon öppnade egen klinik

Mitt i centrala Linköping ligger Hospitalskliniken. Det är en privat hälso- och sjukvårdsklinik som i dag ökar i popularitet. Här kan både privatpersoner och hela företag kontrollera hälsan och även bli utbildade i bland annat första hjälpen/HLR.

2008 öppnade Hospitalskliniken på just Hopitalstorget i Linköping. Sedan en tid tillbaka har de nya lokaler bredvid Stora torget och initiativtagaren Elisabeth Larsson är nöjd med att ha kunnat starta upp sina egna klinik.

– Det är en häftig resa jag har gjort genom att starta eget, säger hon.

Jobbar förebyggande

Elisabeth Larsson är utbildad sjuksköterska och jobbar även som det på kliniken i dag. Totalt är de nio anställda och alla har sitt eget specialområde. Deras arbete grundar sig på snabb och effektiv vård och behandling med uppföljning och återkoppling. De uppmanar alltså alla till att kolla sin hälsa regelbundet, även om man själv känner sig frisk. Detta just för att det är lättare att behandla patienter som kommer in vid ett tidigt skedde.

– Hos oss blir man sedd och hörd och det är viktigt att patienterna känner sig trygga. Många kommer på kontroller hos oss för att förebygga sjukdomar som exempelvis stroke och hjärtinfarkt, säger Elisabeth Larsson.

Underskatta inte stress

Kost, motion, rökning, alkohol och även stress är faktorer som hon belyser som oerhört viktiga att tänka på. Stress kan leda till exempelvis högt blodtryck.

– Det är många i dag som inte får ihop livspusslet där man ska ha familj, bygga hus och en jobbkarriär. I samhället i dag ser vi att man måste prestera hela tiden och stressen kan lätt leda till att man går in i väggen då, säger hon.

Hospitalskliniken tar även emot företag. Det kan vara vanliga hälsokontroller eller hela utbildningar i bland annat hjärt- och lungräddning.

Blodanalyser och tester, som tidigt visar risker för att utveckla fysisk eller psykisk ohälsa, är viktiga för människor i dagens samhälle.

– Jag har ett mycket stimulerande arbete genom att få hjälpa människor på deras egna villkor, säger Elisabeth Larsson