• Västerlösatjejen Matilda Björklund ville skapa en salong för män, en robust barbershop, resultatet blev Butcher''s Cut. Foto: Dennis Petersson
  • Stilen är tydlig, även på väggarna. Foto: Dennis Petersson
  • Skäggvax, oljor och andra artiklar pryder hyllorna i salongen. Foto: Dennis Petersson
  • Lokalen på Klostergatan 34 var precis vad salongsägaren sökte. Foto: Dennis Petersson

Hon tar till vara på skägghysterin

Att skägg är en het trend bland män just nu har väl knappast undgått någon. Linköpingstjejen Matilda Björklund såg en möjlighet i fenomenet, en efterfrågan som skrek efter ett större utbud. När lokalen på Klostergatan blev ledig slog hon till direkt, påbörjade projektet och nu har hon öppnat upp portarna till sin andra salong, Butcher''s Cut. "Jag kände att killarna hamnade lite på sidan av", säger frisören.

När växtvärken blev allt för påtaglig på frisörsalongen Skapa i Linköping var ägaren Matilda Björklund tvungen att tänka i nya banor. Kundkretsen blev för stor och en utökning krävdes för att kunna utveckla verksamheten vidare. Då större lokaler var svåra att hitta kläcktes en annan idé i hennes huvud, hon skulle öppna en helt ny salong. 

– Vi blev helt enkelt för trångbodda i salongen, vilket vi givetvis är jätteglada över, men vi behövde större utrymme och fler stolar. Jag började därför kika på olika alternativ och kom på att jag verkligen ville haka på den här skäggtrenden som finns bland killar idag, säger Matilda Björklund och fortsätter:

– Jag har väl hela tiden känt att killar hamnar lite på sidan av, det känns som de ofta får komma in till en tjejfrisör då många flaskor är rosa och doftar rosenblad. Därför ville jag göra något lite mer för män, något lite mer robustare, en barbershop helt enkelt.

Några stenkast bort

Med en enorm drivkraft gjorde hon verklighet av idén när lokalen på Klostergatan 34 blev ledig, bara några stenkast från hennes första salong. Det var precis vad hon sökte.

 – Jag bestämde mig så fort jag såg lokalen, jag är inte den som väntar på besked, ska det hända någonting ska det hända direkt. Redan när jag började leta lokal visste jag egentligen vad jag ville, och då går jag över stock och sten för att nå dit, säger hon.

Många års erfarenhet

Efter studier på frisörskolan och en hyrstol i åtta år på Studio Ehair startade Matilda Björklund, som växte upp i Västerlösa utanför Linköping, sin egna salong. Nu, tre år senare, har hon två och börjar bli en erfaren pjäs i branschen. I två veckor har de tre stolarna på Butcher''s Cut tagit emot kunder och den nya barbershopägaren hoppas att verksamheten hela tiden ska fortsätta att utvecklas.

– Det känns jättekul att vara igång, äntligen är vi där. Jag är evigt tacksam över att jag har en så fantastiskt personal, det är ju de som är med på tåget. De har utbildats och jobbar på båda salongerna, så nu lägger vi i en ännu högre växel, från 100 till 120 procent, säger Björklund och avslutar: 

– Nu verkar många tro att det bara är skägg som gäller här, men så är det ju absolut inte, utan vi erbjuder även hårklippningar, inte bara för män utan tjejer är också välkomna.