• Linköpingstjejen Benin Al-Najjar återvände till Linköping som en del av föreställningen Svenska Hijabis som nyligen intog Sagateatern. Foto: Dennis Petersson
  • Föreställningen vill öka medvetenheten kring hur det egentligen är att vara ung muslim och samtidigt bära slöja i det svenska samhället. Foto: Dennis Petersson

Hon tar ton mot fördomarna

Fem kvinnor intar scenen, alla är muslimer och alla bär slöja. Nu är det deras tur att få sina röster hörda i ett samhälle som annars porträtterar dem som passiva offer. Pjäsen heter Svenska Hijabis och i en av huvudrollerna hittar vi Linköpingstjejen Benin Al-Najjar. I förra veckan återvände hon till hemstaden och vår tidning passade på att ta ett snack med den starka förebilden.

På ett café mitt i centrum sitter Benin Al-Najjar. Hon är förväntansfull och laddad, snart börjar repetitionerna inför dagens föreställningar. Som femåring kom hon till Linköping från Irak och återförenades med sin far som tvingades fly från krigets hårda grepp, därför känner hon sig minst sagt som hemma på stadens gator. 

– Jag har min syster och barndomsvän som fortfarande bor kvar här i stan, så jag är taggad och det känns bra att äntligen få spela här. Jag tycker det är dags för Linköpingsborna att få höra och se vad vi har att säga. Det är en liten stad, och man tror att man vet allting, men ändå finns det så mycket under ytan som man faktiskt inte känner till, säger Benin.

Nappade direkt

När regissören America Vera Zavala sökte svenska hijabis, närmare bestämt kvinnor som bär slöja, nappade Benin direkt. Utan att ha några tidigare erfarenheter av att stå på scenen gav hon sig in i projektet, och nu har hon bemästrat allt från Dramaten i Stockholm till Sveateatern i Sundsvall samtidigt som hon spridit ett viktigt budskap tillsammans med de andra modiga huvudpersonerna.

– Syftet är först och främst att skapa medvetenhet om hur det egentligen är att vara ung muslim och hijabist i Sverige, och vad vi dagligen upplever på grund av de val vi gjort. Vi använder oss av olika händelser och företeelser som vi varit med om genom åren, vilket gör att de som kommer och ser vår föreställning förstår och kan relatera till de exempel vi tar upp,.

Tuff gymnasietid

Under föreställningen agerar huvudpersonerna så väl i grupp som ensamma, och när det är Benins tur att ta ton i strålkastarljuset fokuserar hon på sin skolgång som gymnasieelev, hur hon blev bemött och behandlad av lärare och klasskamrater.

– I tredje året på gymnasiet hade jag en mentorsträff precis innan mitt val av universitet, och då fick jag frågan om jag skulle bli bortgift efter studenten. Jag blev väldigt ställd och undrade om alla får den frågan, eller om det bara gäller mig som är beslöjad och har en muslimsk bakgrund, säger Benin och fortsätter:

– Under hela min gymnasietid fick jag liknande kommentarer, men det var främst från de äldre. De hade så många fördomar och om någon gjorde fel drog de alla över samma kam, "ni invandrarbarn beter er ju på det sättet". Vid ett tillfälle fick jag till och med kommentaren "om du sitter på det där viset hemma, visst skulle din pappa slå dig?".

Globala veckan

Det är ung scen/öst som först bokade föreställningen till Sagateatern och Linköping i samarbete med riksteaterföreningen Karil, men i efterhand blev det även en programpunkt för Globala Linköping. Med en gemensam målgrupp och delade värderingar kändes samarbetet självklart för de båda aktörerna, något som gjorde att inte bara skolungdomar, utan även allmänheten, fick ta del av föreställningen.

– När jag försökte vara med i "gänget" under gymnasietiden fick jag alltid budskapet "du är inte en av oss". Jag kanske var superstark som barn och klarade av att gå igenom allt detta, men jag vet att det är många som inte gör det, att många väljer bort slöjan för att kunna assimilera till det svenska samhället och bli accepterad, något jag tycker är så otroligt hemskt, säger Benin och avslutar:

– En sån här pjäs handlar inte bara om beslöjade kvinnor, utan så mycket mer. Vi tar upp ämnen som rasism, feminism och pride. Jag känner att en sån här föreställning bara är början till vad som komma skall, att alla sorters människor har rätt att involvera sig.

Benin Al-Najjar

Ålder: 26

Kommer ifrån: Bagdad, Irak

Växte upp: Skäggetorp, Linköping

Bor: Stockholm

Yrke: Högstadielärare i matte, engelska och religion