• Linköpingskonstnären Evelhin Andrén har startat en unik kurs, Konstakuten. "Man ska hitta sin egen stil", säger hon. Foto: Dennis Petersson
  • Anna Widberg var en av deltagarna som lät sin kreativitet flöda vid det första tillfället. Foto: Dennis Petersson
  • "Det är färgerna som lyfter bilden", berättar Andrén. Foto: Dennis Petersson
  • Vid varje kurs finns det olika stilleben, vid det första tillfället var det en tulpan med garnnystan runt omkring som gällde. Foto: Dennis Petersson

Hon vill hjälpa konstnärer på traven

"För att skapa en bild krävs det mod"

Linköpingskonstnären Evelhin Andrén har dragit igång ett unikt initiativ, Konstakuten. För den som har fastnat, saknar motivation eller behöver hjälp för att komma vidare i sitt konstnärskap är hennes kurs den perfekta chansen. "Man ska hitta sin egen stil", berättar hon.

Det var en kurs i Lund som sådde fröet, en konstkurs som var olik alla andra. Med ett fokus på processen, snarare än resultatet, föll Linköpingsbördiga Evelhin Andrén för konceptet. Nu, nära tio år senare, åter i hemstaden, har hon precis startat upp sin egen kursverksamhet, en dröm hon haft under en längre tid. 

– Jag har valt att kalla den Konstakuten just för att det är lite akut för deltagarna som kommer hit. De har antingen fastnat eller har värsta prestationsångesten, så därför vill de ha hjälp att komma vidare. Jag vill att man ska kunna hitta sin egna stil här, säger Linköpingskonstnären. 

Föreställande konst

Själv har hon alltid skapat genom penselns kraft, men inte som yrke, utan vid sidan av arbetet som webbdesigner och bildlärare. Evelhins signum är den föreställande konsten, framställd av oljefärg. "Att måla något som jag har framför mig tycker jag är A och O", berättar hon.

– För att skapa en bild krävs det jättemycket mod. Det finns ju så många bilder här i världen och en konsthistoria fylld av prestationer, så man jämför sig hela tiden med det som finns runt omkring. På min kurs ska vi försöka komma förbi det här, och glömma allt annat i världen för att bara fokusera på sin egen process.

Stilleben

Med Gamla Linköping, och föreningen Textillyckans lokaler, som scen samlades sju konstentusiaster i förra veckan. Mitt i rummet fanns ett stilleben, föreställande en tulpan och flera garnnystan, runt omkring stod deltagarnas staffli, vid ett av dessa lät Linköpingsbon Anna Widberg sitt kreativa skapande flöda.

 – Jag har alltid tyckt om att rita och jag har gått lite teckningskurser, men inte målat för någon lärare. Kanske har det berott på känslan av att inte vara bra nog, men det här skapandet i sig är ju så glädjefyllt och hälsobringande! Man glömmer tid och rum, det är som meditation, säger hon och fortsätter:

– Tack vare Konstakuten och Evelhins kunnande och inspirerande sätt, ska jag äntligen börja använda mina rena penslar och pannåer, som väntat länge i byrålådan.

Bara början

I framtiden vill Evelhin Andrén anordna fler kurser, Konstakuten ser hon bara som en början.

– Vill man anmäla sig till någon av träffarna är det bara att ringa, eller besöka hemsidan eller Facebook. Det kommer att bli kul!