• Sportlovet är ett spellov. Här är en Warhammer-session i full gång. Foto: Stefan Hedström

Höstlovet är ett spellov

DiceCon är ett tredagars spelkonvent den 1-3 november klockan 10-22 anordnat av Dice Hammer på Stångåskolan i Linköping. Deltagarna tar med sig de spel de vill spela och lånar av det som finns tillgängligt. Det utlovas åtminstone en figurspelsturnering med enkla priser.

– Vi kör figurspel såsom Warhammer och Flames of War samt diverse olika brädspel som Battlestar Galactica, Dark Overlord och Munchkin. Det beror ju helt på vad man tar med sig för spel. Det blir både brädspel och kortspel, säger Villiam Rydfalk, ordförande i Dice Hammer.

Ett och annat rollspelsäventyr brukar dessutom köras i ett eget rum med tillgång till whiteboard. I fjol hade man ungefär trettio besökare, men hoppas på en ökning i år.

– Spel är kul! Hit kommer folk med liknande intressen för att umgås. Klubben är liten och öppen för nya medlemmar, säger Villiam Rydfalk.

Nationellt spelande

Spellovet är en nationell manifestation för spelkulturen och ordnas Sverige över. Alla ska få chansen till ett meningsfullt och roligt höstlov, något som är viktigt för arrangörerna Sverok och Studiefrämjandet riksförbundet. Alla arrangemang finns på hitta.sverok.se/spellovet.

– Med Spellovet har vi en ambition att lyfta upp spelkulturen och visa hur viktig och kul den är. Det fantastiska med Spellovet är att det verkligen är till för alla. Eftersom vi finns på så många olika platser är det lätt att ta sig till ett evenemang, säger Charles Metzmaa, projektledare, som vill uppmana alla - barn, ungdomar, äldre, föräldrar och journalister  - att ta sig till en förening som ordnar ett event, och upptäcka helt nya världar!

– Spel i alla dess former, särskilt datorspel, är en stor del av unga människors liv och engagemang. I spelkulturen finns mängder av lärprocesser som vi som folkbildande studieförbund vill stötta. Det finns en kreativ kraft i spelkulturen där människor utvecklas på flera nivåer tillsammans, säger Johan Kellokumpu, utvecklingsledare inom Kultur och samhälle på Studiefrämjandet riksförbundet.