• Syskonen Marcus och Sophie Jonsson tog över Park Hotel i Linköping för två år sedan. Foto: Dennis Petersson

Hotellsyskonen har idékorgen full

För två år sedan tog syskonen över Park Hotel, kanske mer känt som Linköpings "Fawlty Towers", efter sina föräldrar. Nu är Marcus och Sophie Jonsson varma i kläderna och har mängder av idéer som de längtar efter att genomföra. – Frågan är bara vart vi ska börja, säger de.

Trots att de i praktiken är uppvuxna innanför hotellets välbesökta väggar har rollen som ägare varit utmanande. Arbetsmomenten har varit en lätt match, men det stora ansvar som lagts på syskonens axlar har varit tuffare. Beslut ska fattas, personal ska handledas och ledaregenskaperna sätts på svåra prov, men nu, efter två år vid rodret, är Marcus och Sophie Jonsson varma i kläderna vid Park Hotel, strax intill det så vältrafikerade resecentrumet i Linköping.

– Det har varit en spännande resa hittills där vi lärt oss massvis av saker. Vi satte upp en treårsplan när vi började att vi skulle vänja oss vid hotellet och komma in i rollen som företagare, då det är mycket runt omkring som vi inte kände till innan, säger Marcus.

– Man trodde att man skulle hinna med så mycket mer än vi faktiskt har gjort. Allting har väl tagit lite längre tid än vi kanske hade tänkt, men så är det väl med allt nytt, fyller Sophie i.

Engelskt tema

År 1888 stod hotellet färdigt, och är Linköpings äldsta i dagsläget. Under de tio år som syskonens föräldrar drev verksamheten etablerades ett engelskt tema, inspirerat av komediserien "Fawlty Towers", något som väckte ett stort intresse. 

– Vi vill gärna bevara den känslan och våra gäster uppskattar den verkligen, men det är klart vi har många idéer för framtiden, kanske lite för många, frågan är bara vart vi ska börja, säger Marcus och Sophie och fortsätter:

– Vi har en hel del planer på att expandera och renovera, så vi kan lova att det kommer att hända saker framöver.

En positiv trend

Ända sedan de tog över hotellet har de sett en positiv trend vad gäller gästnätter, framförallt under helgerna, en trend de tror kommer att fortsätta.

– Det märks verkligen att det är mycket på gång i Linköping, med mycket evenemang, som lockar besökare utifrån, avslutar de.