• Gunilla Brunell på Wise tycker fler borde få upp ögonen för vilken tjänst man gör både huden och planeten genom att välja ekologisk hudvård. Foto: Julia Kimell
  • Produkterna doftar gott av eteriska oljor som inte bara finns där för doftens skull utan även för funktionens. Foto: Julia Kimell

Huden är värd ekologiska produkter

Grundaren av Wise hudvård Gunilla Brunell drömmer om att den naturliga skönheten som kommer inifrån ska stärkas med naturliga ämnen direkt ur växtriket, i stället för av skadliga produkter som de flesta använder. – Många tror att ekologisk hudvård är mindre verksam – men det är precis tvärtom! Användarna kan göra ett medvetet val. Smörj bara in dig med sådant du skulle kunna tänka dig att äta, det är ett bra råd! Ju mer kemikalier och artificiella ämnen du behandlar huden med, desto sämre riskerar du att må, säger hon.

Hon startade Axelsons Shop på Axelsons skola 1991. De första ekologiska produkterna hon tog fram 1992 var Axelsons massageoljor, på uppdrag av skolans rektor Hans Axelson.

– Jag gjorde honom uppmärksam på att skolans massageoljor innehöll mineralolja, vilket är en restprodukt från råolja som är starkt förorenande och som inte tillför huden någon näring. Så mycket som 98 procent av all hudvård innehåller mineralolja. Den har extremt lång hållbarhet, är billig, tar över hudens funktion och skapar ett beroende.

Egen hudvårdsserie

År 1998 startade Gunilla sitt företag Wise naturkosmetik - svensktillverkad ekologisk hudvård av högsta kvalitet. De verksamma ingredienserna är naturliga eteriska oljor som styr produktens funktion. Det är både svårare och dyrare att jobba med ekologiska produkter, men det är viktigt för Gunilla.

– Visst kostar Wise mer jämfört med många produkter ute på marknaden, men då får du också produkter som är ekologiska.

De innehåller fettsyror och näring, och det som doftar är eteriska oljor av gamla medicinalväxter. Produkterna är koncentrerade och räcker därmed länge. De levereras i vakuumförpackningar där precis allt går att få ut, till sista droppen.

Kända ansikten utåt

Wise har flera ambassadörer såsom Susanne Reuter, Cecilia Frode och Louise Hoffsten. På lokal nivå är musikern och författaren Lana Brunell ett stort fan. Wise har också en ekologisk serie för män med Sami Al Fakir och Rickard Söderberg som ambassadörer. Huden och planeten har mycket att vinna på att använda ekologiska produkter.

– Genom att tänka till lite extra kan vi göra en förändring i konsumtionsvanorna. Vi vill bevara planeten. Ingen kan göra allt – men alla kan göra något!

Gunilla driver försäljningen via återförsäljare, på www.wisenaturkosmetik.se kan man läsa var. Det finns en specialserie för acne, en för rosacea, en för ”torrisar” och förstås en storsäljare för mogen hy. För användare av skadliga antirynkkrämer har hon ett råd:

– Det är bättre att hantera insidan så man står ut med två rynkor extra än att få åldersnojor och börja använda skadliga produkter, avslutar hon.