• På scenen trivs Hugo Kalm som allra bäst. Det är en väldigt mäktig känsla när publiken går igång. ”Det här har jag gjort, tänker jag då och så pirrar det till.”. Foto: Janek Magnusson
  • Dj om nätterna och radiopratare om dagarna. Hugo Kalms båda jobb är tätt sammanlänkade. Foto: Julia Kimell
  • Foto: David Einar

Hugo siktar mot stjärnorna

2012 gjorde Linköpings dj-stjärnskott Hugo Kalm bästa remixen av Coca colas OS-låt. Succévinsten förde honom till Visby på Stockholmsveckan och till tennisveckan i Båstad. Till vardags är han programledare på East FM där han får sköta allt från teknik till musik. I vår är han inne på sitt sjätte år.

– Det låter kanske skumt, men jag började som tv-spelsexpert. Jag skrev en alldeles för seriös ansökan om hur duktig jag var på olika spel. Till slut fick jag jobbet efter ihärdigt mejlande.

Första gången Hugo jobbade ensam var på ett nattpass.

– Min chef tänkte nog ”det gör inget att lämna praktikanten ensam den tiden”. Det var lite magiskt, och mitt första steg i karriären, även om det där i början var så fritt att det kändes som att vara på en ungdomsgård: ”kom hit efter skolan och häng”.

Sedan dess har han stått på scen i Trysil med världsrekordshoppande rallybilar i skidbacken som utsikt, åkt stjärtlapp nerför alla redaktionens trappor och testat läppstift i direktsändning - en riktig utmaning i intervjuteknik.

Diggande nattuggla

Nu har han mer ansvar: lägger musik, producerar jinglar och ansvarar för klubbmusiken. Han letar på bloggar och håller koll både på radion och ute i nattlivet. Men han är ingen åtta till fem-kille. På sidan om driver han nämligen det egna företaget Hugo Kalm Media och arbetar som dj. Han hinner knappt spela tevespel längre.

– Väldigt härligt. Jag har tryggheten i radion, och allt utöver det är lekpengar som jag återinvesterar i företaget. Många tar sig ett artistnamn men jag vill gå in helhjärtat och stå för det jag gör till 100 %

Hugo är sin egen manager och sköter all pr, all musik och alla promotionfilmer och visuals till shower. Även hemsidorna; photoshop lärde han sig i ung ålder.

– Ibland hade det varit skönt med ett crew runt sig, det märker jag nu när Prag-resan i arbetets tecken ska ordnas, men samtidigt finns det en hunger i mig att göra nya grejer.

Publik i extas

Förr satt han med en åttakanalig mixer med ett spår för varje instrument. Det gällde att sätta hela låten direkt. I dag finns det oändliga möjligheter, men begränsningar befriar ibland.

– Mixtra med ljuden kan jag men att börja på ett tomt blad är svårt. Jag måste samla inspiration och börja plinka lite. Helt plötsligt från ingenstans kan idéer komma. Det är snyggt att se hur toner passar ihop och få idéer som senare kan bli ett break i kommande låtar.

Att få publiken att bli vild över en låt han suttit med i veckor är en mäktig känsla. Han får påminna sig själv om det när han sitter uppe till halv tre och tweekar ljud.

Han är van att jobba hårt. Gick i musikklasser på Folkungaskolan och var med i julkonserter och körer, och redan som liten grabb gjorde han teaterdebut i pjäsen Oliver. Tioåringen kom hem halv tolv om nätterna, kanske var det det som gjorde honom till en nattmänniska.

– På nätterna kan jag stänga in mig i min bubbla och leta schyssta ljud. Det är en skön känsla att veta att hela staden sover utom jag.

Jantelagsbrytare

Hugos pappa spelar i band och i studion i barndomshemmet fanns ett trumset som han spelat på sedan han var sju. Allting för Hugo andas musik. Målet för 2014 är att släppa första egna låten. Kanske sjunger han själv.

Hittills har han bara gjort remixer, till exempel Mark Ronson & Katy B:s Anywhere in the world och Den svenska björnstammens Vart jag mig i världen vänder, som han satt med i veckor och gjorde flera versioner av. Den fick på kort tid mycket uppmärksamhet och har i skrivande stund över 100 600 visningar på Youtube. Tack vare den fick han en massa spelningar.

– Kul, jag är en bekräftelsejunkie. I den här branschen måste man synas och höras, och vara en jantelagsbrytare. Målet är att bli riktigt stor och turnera runt världen med egen och andras musik.

Lyfter Saab

Han säger sig dock ha supersvårt med självdisciplin - en deadline är ett måste. Och det går bevisligen bra. I juni gjorde Hugo en reklamfilmslåt för Saab då han skrev och producerade allt med två veckors varsel. Sedan dess har Gripen sålt som smör.

Radioproducerandet är helt självlärt – han har ingen eftergymnasial utbildning. Skulle han vilja har han en plats på teknisk fysik på Chalmers. Han gick nämligen naturvetenskaplig linje med höga betyg och läste svåra extrakurser bara för att testa och ha alla vägar öppna, men blev mätt någonstans på vägen. Det är den estetiska verksamheten han brinner för.

– Mina jobb går hand i hand. De sitter ihop och jag har hamnat i en sweet spot.

Men visst tar ”kreativitetsjuicen” slut ibland. Då njuter Hugo av kompishäng, middagsbjudningar och tevespel.

– Det blir intressant att se hur ålderdomshemmen ser ut om fyrtio år. Alla sitter och diskuterar nostalgiskt hur dålig den gamla Playstation 4 var, säger Hugo belåtet.

 

FAKTA Hugo Kalm

Gör: Programledare på East FM, producent och dj i egna företaget Hugo Kalm Media där han dj:ar och annat kreativt.

Ålder: 24 år.

Född: I Linköping.

Bor: I Linköping, Gottfridsberg, med nerförsbacke till jobbet.

Familj: Mamma, pappa, storasyster och storebror över 30, flickvän.

Intressen: Musik, tv-spel, mat, allt estetiskt: bild, form, grafik, video.

Senaste resa: Kroatien i somras. Skämma bort sig-resa med flickvännen; snorkling och all inclusive.

Motto: Våga säga ja, det löser sig. Ingenting är omöjligt!

Förebild: Min bror. ”Skön snubbe som gör precis vad han vill. Driver maskeradklubb på Gotland och tar allt som det kommer.”

Favoritplats i Linköping: Klubbarna på Ågatan.